Cenusa vulcanica, un cadou nesperat pentru oceanele planetei

Marti, 04 Mai 2010, ora 14:25
5477 citiri
Cenusa vulcanica, un cadou nesperat pentru oceanele planetei

Cenusa aruncata in aer de vulcanii Islandei, ce a provocat pagube de miliarde de euro, in luna aprilie, chinuind intreaga Europa, are efecte benefice pentru dezvoltarea vietii marine, fertilizand oceanele planetei.

Biologii marini sustin ca aceeasi cenusa vulcanica ce a paralizat Europa reprezinta un ajutor nesperat pentru oceanele planetei, datorita cantitatilor importante de fier pe care aceasta le contine, un element vital pentru dezvoltarea vietii marine, scrie LA Times.

"Oceanul va fi mai fericit", datorita eruptiilor din Islanda, spune Ken Johnson, cercetator al Institutului Monterey Bay Aquarium din California, care sustine ca "plantele vor creste mai mult" din cauza cenusii, referindu-se in special la fitoplancton, planctonul format din plantele acvatice inferioare.

A existat sau nu un nor de cenusa vulcanica?

Oamenii de stiinta sustin ca 30% din oceanele planetei sufera de pe urma lipsei fierului, un element extrem de important pentru dezvoltarea plantelor marine, fara de care acestea nu pot creste, desi au la dispozitie o multime de alte substante nutritive.

Cu alte cuvinte, toata cenusa vulcanica cazuta in apa oceanelor reprezinta un important supliment nutritiv, ce va stimula dezvoltarea fitoplanctonului, pe termen lung.

Mai mult, dezvoltarea plantelor acvatice va avea un rol important in incetinirea incalzirii globale, deoarece acestea absorb dioxidul de carbon din atmosfera pentru a produce energia de care au nevoie.

Norul de cenusa, o amenintare invizibila

Un studiu publicat in 2001 arata ca nivelul dioxidului de carbon din atmosfera s-a aflat in constanta crestere, in ultimul secol, cu exceptia perioadelor cuprinse intre anii 1963 si 1965, dupa eruptia vulcanului Agung, din Indonezia, respectiv 1991 si 1993, dupa eruptia vulcanului Pinatubo, din Filipine.

Mai mult, studiul a aratat ca cenusa aruncata de vulcanul Hekla, din Islanda, a eliberat imediat fosfor, fier, siliciu si magneziu in apa oceanelor, permitandu-le plantelor sa asimileze rapid substantele nutritive.

De asemenea, un studiu din 2007 arata ca nivelul clorofilei din fitoplanctonul tratat cu cenusa vulcanica se tripleaza, ceea ce indica faptul ca plantele acvatice cresc de trei ori mai repede dupa eruptia unui vulcan.

Norul de cenusa vulcanica, inofensiv daca ploua

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#cenusa vulcanica oceane, #cenusa vulcanica incalzire globala, #efecte cenusa vulcanica , #descoperire