Ziare.com

Creierul mare nu te face mai inteligent

Luni, 09 Iunie 2008, ora 12:46

   

Creierul mare nu te face mai inteligent
Cercetatorii britanici au descoperit ca gradul de inteligenta al speciilor este determinat de complexitatea creierelor lor, nu de marime.

Un grup de cercetatorii britanici a studiat rolul sinapselor (legaturile dintre nervi) care transmit semnalele electrice si informatia de la o celula cerebrala la alta printr-o serie de semnale biochimice, relateaza France Press.

Preconceptia ca mai multi neuroni inseamna mai multa energie pentru creier nu este sustinuta de studiul nostru", a declarat Seth Grant, conducatorul cercetarilor Gene si Cognitie de la Institutul Sanger din Marea Britanie.

Cercetarile efectuate pana acum aratau ca sinapsele, constand in proteine, sunt in general similare la toate animalele, de la viermii de pamant si pana la oameni. Se presupunea ca ceea ce determina inteligenta unei specii este masa creierului - mai multi neuroni, o capacitate mai mare de procesare a datelor.

O diferenta esentiala s-a gasit insa intre specii in ceea ce priveste densitatea si structura moleculara a sinapselor.

Cercetatorii au studiat peste 600 de tipuri de proteine sinaptice de animale, si apoi au observat care dintre ele apar la forme de viata inferioare, mai precis ciuperci unicelulare si musculite de otet.

"Am fost uimiti sa constatam ca 50% din proteine s-au regasit in organismul nevertebratelor, si numai 25% in unicelulare, care nu au creier", a aratat Seth Grant.

Aceste cercetari arata ca saltul de la organisme unicelulare la pluricelulare si apoi de la nevertebrate la vetebrate a implicat schimbari majore in structura sinapselor si in capacitatea de transmitere a informatiilor. Ele vor ajuta la intelegerea functionarii creierului uman si pot fi punct de plecare in descoperirea tratamentelor unor boli.

"Evolutia moleculara a sinapselor e similara cu evolutia cipurilor de computer - complexitatea le confera putere, nu marimea lor", a spus unul dintre cercetatori.

Citeste mai multe despre studiu creier mare inteligenta sinapse
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5163 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor