Darwin stia mai multe decat noi acum? Descoperirea care schimba ce credeam despre aparitia vietii pe Pamant

Miercuri, 10 Mai 2017, ora 14:02
10173 citiri
Darwin stia mai multe decat noi acum? Descoperirea care schimba ce credeam despre aparitia vietii pe Pamant
Foto: Arhiva Pixabay

Charles Darwin ar fi putut avea dreptate cand afirma ca viata a inceput pe uscat, arata un nou studiu, care are implicatii inclusiv in ceea ce priveste cautarea vietii pe Marte.

Daca pana acum cei mai multi cercetatori credeau ca primele forme de viata au evoluat in oceane in care se gaseau vulcani, dupa care au colonizat uscatul, in urma cu 2,9 miliarde de ani, un nou studiu arata ca, in realitate, primele forme de viata, niste microbi, ar fi aparut in izvoarele termale din vestul Australiei. S-au gasit astfel de forme de viata fosilizate, stromatolite, vechi de 3,48 de miliarde de ani, arata The Telegraph.

Acestea, de diferite forme, erau deja diversificate in urma cu 3,48 de miliarde de ani, ceea ce inseamna ca evoluau de ceva vreme si ca aparusera mult mai devreme, afirma cercetatorii de la Universitatea New South Wales.

"Descoperirea noastra indica faptul ca viata era deja prezenta pe uscat cu mult mai devreme decat credeam pana acum, cu circa 580 de milioane mai devreme", a explicat autorul studiului, Tara Djokic.

Potrivit acestuia, este mult mai probabil ca viata sa fi aparut in izvoarele termale de apa dulce de pe uscat decat in ocean, adaptandu-se ulterior la viata terestra.

In februarie 1871, Charles Darwin ii scria botanistului Joseph Hooker, spunandu-i ca viata ar fi putut evolua intr-o mica balta sau lac, daca acolo ar fi existat amoniac, saruri fosforice, lumina, caldura si electricitate.

Pana acum, cea mai veche dovada a vietii microbiene pe uscat a venit din Africa de Sud si dateaza de 2,7 - 2,9 miliarde de ani. Prin comparatie, fosilele gasite pe fundul unor oceane vechi erau mai varstnice. Insa noua descoperire, indicand forme de viata mai vechi, rescrie aceasta teorie. In plus, fosilele gasite acum in Pilbara contin un tip de mineral care nu avea cum sa se formeze decat in izvoare termale.

Implicatiile acestei descoperiri merg mai departe de viata pe Terra. Sunt importante inclusiv in ceea ce priveste existenta vietii pe Marte, pentru ca pe planeta rosie au existat candva izvoare termale si implicit depozite de minerale.

Mai mult, depozitele de la Pilbara (foto) au aceeasi varsta cu crusta de minerale de pe Marte, a declarat profesorul Van Kranendonk, directorul Centrului Australian pentru Astrobiologie, care indica NASA unde sa aterizeze roverele sale in timpul unei misiuni pe Marte, in 2020.

Citeste si cand a aparut ADN-ul primordial.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#primele forme viata Terra, #aparitie viata Pamant apa uscat, #primele forme viata uscat, #viata aprut Terra ocean, #viata Marte , #descoperire