De ce am devenit bipezi? Vezi cea mai recenta ipoteza

Joi, 22 Martie 2012, ora 20:39
3926 citiri
De ce am devenit bipezi? Vezi cea mai recenta ipoteza

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Cambridge si Kyoto a ajuns la concluzia ca stramosii nostri au renuntat la mersul in patru labe, devenind bipezi, pentru a reusi sa care cat mai multa mancare la un singur drum, marindu-si astfel sansele de supravietuire.

Un studiu publicat in jurnalul Current Biology saptamana aceasta este rezultatul investigatiilor realizate asupa cimpanzeilor moderni, din zilele noastre, un efort menit sa elucideze misterul ce dainuie de multa vreme, conform PhysOrg.

Antropologii care au monitorizat primatele au ajuns la concluzia ca acestea trec la mersul biped atunci cand au de carat mancare, mai ales ca de obicei aceasta nu se gaseste din abundenta si sunt obligati sa profite din plin atunci cand li se ofera ocazia.

La fel s-a intamplat si cu stramosii nostri. In timp, desele momente in care mergeau in doua labe si avantajele acestei posturi au dus la modificari anatomice. In final, selectia naturala si-a spus cuvantul, fiind avantajati cei mai bine hraniti, cei care trecusera deja la pozitia verticala a corpului.

Lipsa dovezilor sub forma de fosile face ca inca sa nu se stie cand am devenit bipezi. Una dintre teoriile ce se bucura de multa popularitate pana acum era aceea ca am devenit bipezi din cauza schimbarii climei, a imputinarii padurilor si nevoii de a parcurge distante mari cu piciorul, in teren deschis.

Observatiile in vederea realizarii studiului au fost realizate pe cimpanzei din padurea Bossou, in Guineea. Nu numai ca atunci cand hrana se gasea in cantitate mare, mai ales anumite bucate considerate "rare", primatele se ridicau in doua labe, insa s-a observat ca isi foloseau inclusiv gura pentru a o cara. Iar cu cat lupta pentru mancare era mai asidua, cu atat tendinta de a trece la mersul biped era mai clara printre "subiecti".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#maimute mers biped, #trecere mers biped, #evolutie mers biped, #renuntare mers patru labe , #descoperire