De ce Marea Moarta este in pericol sa dispara

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 23:46
7720 citiri
De ce Marea Moarta este in pericol sa dispara
Foto: The Independent

Nivelul Marii Moarte a scazut intr-un ritm record, cu 1,5 metri in ultimele 12 luni. Aceasta micsorare reprezinta cea mai mare reducere anuala a nivelului apei din anul 1950 si pana acum, Marea Moarta fiind in pericol de a disparea in viitor.

Aceasta scadere provine de la utilizarea apei in industrie si de la evaporarea naturala, potrivit Serviciului hidrologic din Israel, citat de The Independent.

Jumatate din diminuarea nivelului apei se datoreaza firmelor Israel Chemicals Ltd. Si Jordan's Arab Potash Co., a declarat Gidon Bromberg, director al organizatiei Friends of Earth Middle East.

"Acest lucru este inacceptabil si necesita luarea unor masuri urgente de schimbare a procesului de productie a industriilor extractive", a spus Bromberg.

Regiunea din vecinatatea Marii Moarte reprezinta cea mai atractiva destinatie turistica din Israel, care a fost vizitata de 857.000 de turisti in anul 2011. Zona a fost amintita in Biblie ca fiind un refugiu pentru regele David.

"Principalul motiv al scaderii nivelului Marii Moarte este utilizarea accentuata a apei, in special din raul Iordan, de catre toate tarile din regiune", a afirmat compania Dead Sea Works.

Aproximativ o treime din suprafata Marii Moarte a disparut, iar nivelul apei se gaseste acum la 414 metri sub nivelul marii, cel mai scazut de pe Pamant.

Oficialitatile din Iordania, Palestina si Israelul, au examinat sub auspiciile Bancii Mondiale diverse planuri de a stopa declinul Marii Moarte. Proiectele includ realizarea a doua tuneluri si a unei conducte, care ar putea costa 10 miliarde de dolari.

Prin acestea s-ar putea transfera apa din Marea Rosie, de la o distanta de 177 de kilometri, pentru a mentine nivelul stabil al Marii Moarte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pericol disparitie Marea Moarta, #scaderea nivelului Marea Moarta, #cel mai scazut nivel , #descoperire