Descoperire istorica a matematicienilor, care il intrec pe Platon

Marti, 18 Februarie 2014, ora 08:39
11152 citiri
Descoperire istorica a matematicienilor, care il intrec pe Platon
Foto: Wikimedia

Matematicienii americani sustin ca au identificat un nou corp geometric din clasa a patra de "poliedre echilaterale convexe", numit poliedrul Goldberg. Acest nou corp este primul descoperit in lume, dupa 400 de ani.

Matematicienii Greciei antice - mai ales Platon - au clasificat formele geometrice cu mii de ani in urma. Iata insa ca, acum, oamenii de stiinta au gasit o noua forma geometrica, care are structuri similare cu ale virusurilor, cum ar fi cei ai gripei, potrivit Daily Mail.

Acest nou tip de corp geometric a fost descoperit de catre cercetatorii de la Universitatea California din Los Angeles, Statele Unite.

Primele figuri geometrice, care au fost descoperite, sunt cunoscute sub numele de "corpurile lui Platon". Acestea includ cubul, tetraedrul, octaedrul, dodecaedrul si icosaedru.

Toate aceste corpuri sunt regulate si apar in mod natural. Doar doua alte forme au fost descoperite dupa aceea: corpul lui Archimede, care include un icosaedru trunchiat si formele complexe numite corpurile Kepler, ce au fost descoperite in urma cu 400 de ani, ele incluzand si poliedrele rombice.

Noul corp geometric seamana cu o minge de fotbal si ar putea deschide drumul spre descoperirea a unui numar infinit de forme similare.

Stan Schein de la Universitatea California, care a studiat retina umana a vazut aceasta structura de poliedru ciudata a unei proteine numite clahrin. El a venit cu o explicatie matematica pentru aceasta forma, dand peste studiul lui Micahel Goldberg, un matematician din secolul al XX-lea, care a fost convins ca a descoperit un nou set de forme de poliedre alcatuite din pentagoane si hexagoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#nou corp geometric descoperit, #descoperire noua figura geometrica, #poliedru echilateral covex Goldberg, #corpurile geometrice Platon , #descoperire