Descoperire neasteptata unicat: Papirus crestin ce vorbeste despre Iisus Hristos

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 22:28
22235 citiri
Descoperire neasteptata unicat: Papirus crestin ce vorbeste despre Iisus Hristos
Foto: 2012en

O descoperire remarcabila a fost facuta in biblioteca John Rylands a Universitatii din Manchester, un fragment al unui papirus vechi de 1.500 de ani. El face referiri la Iisus Hristos si este considerat una dintre cele mai vechi amulete crestine din lume care au supravietuit istoriei.

Documentul unicat contine unele dintre primele referinte legate de Cina cea de Taina si "mana din cer", potrivit Phys.

Acesta este cel mai vechi document pastrat pentru a fi folosit la liturghia crestina Euharistia, care prezinta Cina cea de Taina, ca un talisman de protectie.

Amuleta descoperita arunca o noua lumina importanta asupra crestinismului timpuriu, la doar 300 de ani de la convertirea imparatului roman Constantin la religia crestina, potrivit Robertei Mazza, cercetator la Institutul John Rylands care a dat peste aceasta amuleta, in timp ce lucra la miile de fragmente ale unor documente nepublicate pastrate in seifurile bibliotecii.

Papirusul arata cum crestinii au adoptat practica egipteana antica de a purta amulete pentru a-i proteja impotriva pericolelor. Aceasta practica de a scrie texte religioase pe bucati de papirus a fost continuata de catre crestini, care au inlocuit rugaciunile zeilor egipteni si greco-romani cu extrase din Biblie.

Documentul a ajuns in rafturile bibliotecii in jurul anului 1901, dar semnificatia lui nu a fost realizata pana cand dr. Mazza l-a descoperit.

"Aceasta este o descoperire importanta si neasteptata, fiind unul dintre primele documente care au folosit magia in contextul crestin si primul talisman gasit vreodata, care face referire la Euharistie ca mana din Vechiul Testament.

Textul amuletei este o combinatie originala a pasajelor biblice, incluzand Psalmul 78:23-24 si Matei 26:28-30, printre altele", a spus Mazza.

O parte din continutul papirusului contine urmatoarele referiri la Iisus Hristos:

"Temeti-va toti cei care conduceti Pamantul. Reamintiti natiunilor si popoarelor ca Iisus Hristos este Dumnezeul nostru. (...) Dumnezeul nostru a pregatit o masa sacra in desert pentru popor si i-a dat mana noului legamant sa o manance si trupul nemuritor al Domnului si sangele lui Hristos varsat pentru noi spre iertarea pacatelor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#descoperire neasteptata crestina Iisus, #descoperire amuleta Iisus Hristos, #prima amuleta crestina descoperita, #Cina cea de Taina , #descoperire