Descoperire rara: O masca mortuara deosebita a fost gasita intr-o necropola antica egipteana

Duminica, 15 Iulie 2018, ora 20:21
4189 citiri
Descoperire rara: O masca mortuara deosebita a fost gasita intr-o necropola antica egipteana
Foto: University of Tubingen, Ramadan B. Hussein

O masca mortuara din argint aurit, un atelier in care se practicau mumificari si mai multe sarcofage si mumii au fost descoperite intr-o necropola din Saqqara, Egipt, de o echipa de arheologi egipteni si germani, informeaza sambata Live Science.

Necropola contine cateva puturi sepulcrale sapate in pamant, unele dintre ele cu adancimea de peste 30 de metri, care conduc in niste camere mortuare. Conform arheologilor, cel putin o parte dintre artefactele descoperite au o vechime de aproximativ 2.500 de ani, printre acestea numarandu-se si masca mortuara care a fost creata intre anii 664 i.Hr si 404 i.Hr. Ochii mastii mortuare sunt facuti din calcit, obsidian si onyx negru.

"Descoperirea acestei masti poate fi considerata o reusita de senzatie", a comentat Ramadan Badry Hussein de la Universitatea din Tubingen, coordonatorul echipei de arheologi. Foarte putine masti din metal pretios s-au pastrat pana in zilele noastre pentru ca mormintele demnitarilor egipteni au fost jefuite de-a lungul secolelor.

Aceasta masca a fost descoperita pe chipul unei mumii aflate intr-un sarcofag din lemn, puternic deteriorat de trecerea timpului, pe care a fost gravata o imagine a zeitei Mut (mama tuturor zeilor, regina din templul din Teba si sotia lui Amun, zeul Creatiei n.red.) . Din inscriptiile de pe sarcofag ce au putut fi descifrate, arheologii au ajuns la concluzia ca mumia ii apartine unui preot al zeitei Mut.

Echipa de cercetatori a descoperit si ramasitele unui atelier de mumificare in carul necropolei, locul in care mortii erau pregatiti pentru viata vesnica. In cadrul atelierului arheologii au gasit vase si recipiente de masura inscriptionate cu numele diferitelor uleiuri si tincturi folosite in procesul de mumificare. De asemenea, in atelier au fost descoperite doua bazine de dimensiuni relativ mari, folosite probabil pentru a usca tesuturile viitoarelor mumii cu natron (soda caustica) . Odata tratate cu natron, mumiile erau apoi infasurate in bandaje imbibate in alte substante cu efect de conservare.

Acest atelier de mumificare a fost descoperit printre ruinele unei cladiri construite din blocuri de calcar si caramizi din lut. Cladirea se afla deasupra unui put adanc ce coboara pana la cateva camere mortuare in care au fost descoperite mumii, sarcofage, vase cu ofrande si vasele in care erau pastrate organele interne ale mumiilor, precum si figurine shabti, care conform mitologiei egiptene, se transformau in slujitorii persoanei decedate pe lumea cealalta.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#descoperire masca mortuara argint, #necropola antica Egipt , #descoperire