Descoperire socanta intr-un text egiptean: Iisus isi putea schimba infatisarea

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 23:20
13176 citiri
Descoperire socanta intr-un text egiptean: Iisus isi putea schimba infatisarea
Foto: Sott

Un text egiptean recent descifrat, care dateaza de acum 1.200 de ani, scoate la iveala un fapt nemaiintalnit pana acum in scrierile vechi, sustinand ca Iisus Hristos putea sa-si schimbe infatisarea.

Scrierea in limba copta afirma, de asemenea, ca Pilat din Pont, care a autorizat crucificarea lui Iisus, la cina cu Mantuitorul de dinainte de rastignire s-ar fi oferit sa-si sacrifice propriul fiu in locul lui Hristos, potrivit Live Science.

In timp ce povestile apocrife despre Pilat sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, oferta lui Pilat pentru sacrificiul propriului fiu nu a mai fost intalnita pana acum, a spus Roelof van den Broek, de la Universitatea din Utrecht, Olanda.

Textul explica ca Iuda a folosit un sarut, in mod special, pentru a-l trada pe Iisus, din cauza faptului ca Mantuitorul ar fi avut capacitatea de a-si schimba infatisarea. Scrierea afirma ca ziua arestarii lui Iisus a fost in seara de marti si nu in cea de joi, ceea ce contravine cronologiei Sarbatorii Pastelui.

Copii ale textului egiptean au fost gasite in doua manuscrise, unul aflandu-se la Muzeul si biblioteca Morgan din New York si altul la Muzeul Universitatii Pennsylvania din Statele Unite.

Cea mai mare parte a traducerii provine din textul de la New York, deoarece manuscrisul din Pennsylvania este aproape ilizibil.

Iisus a devenit incorporal, sustine textul egiptean

"Fara alte formalitati, Pilat a pregatit o masa si a mancat cu Iisus, in a cincea zi a saptamanii. Iar Iisus l-a binecuvantat pe Pilat si intreaga lui casa".

In text, Iisus spune: "Oh, Pilat, ai fost considerat demn de a avea un mare har deoarece ai dovedit un mare caracter pentru mine".

"Pilat, apoi, s-a uitat la Iisus si el a devenit incorporal: Pilat nu l-a mai vazut pentru o lunga perioada de timp". Pilat si sotia sa au avut amandoi viziuni in acea noapte, care aratau un vultur (reprezentandu-l pe Iisus) care era ucis.

In bisericile copta si etiopiana, Pilat este privit ca un sfant, ceea ce explica caracterizarea din text. In Biblia canonica se spune ca apostolul Iuda il tradeaza pe Iisus in schimbul banilor, folosindu-se de un sarut pentru a-l identifica pe Iisus, ducand astfel la arestarea lui.

"Atunci iudeii i-au zis lui Iuda: Cum il vom aresta pe el (Iisus), pentru el nu are o singura infatisare, el si-o schimba. Uneori el este rumen, uneori este alb, uneori este rosu, uneori are culoarea graului, uneori este palid ca ascetii, uneori este tanar, uneori este batran". Acest fapt l-a dus pe Iuda sa foloseasca un sarut ca mijloc de identificare.

Cu aproximativ 1.200 de ani in urma, textul de la New York a fost in biblioteca Manastirii Sf. Mihail din desertul egiptean, din Hamuli aflat in partea de vest a orasului Faiyum. Mauscrisul spune ca a fost un dar de la "parintele Pavel" care "a oferit aceasta carte prin eforturile proprii".

Manastirea pare sa-si fi incetat activitatea la inceputul secolului al X-lea, iar textul a fost descoperit in anul 1910. In decembrie 1911, el a fost achizitionat impreuna cu alte texte de catre bancherul J. P. Morgan. Colectiile sale au fost oferite mai tarziu Muzeului si bibliotecii Morgan din New York.

"Descoperirea din text nu inseamna ca aceste evenimente au avut loc, ci mai degraba faptul ca unii oameni care traiau in acel timp par sa fi crezut in ele", a declarat Roelof van den Broek.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#descoperire Iisus text egiptean, #Iisus isi schimba infatisarea, #manuscris egiptean Iisus Hristos, #sarutul Iuda tradare Iisus, #Pilat Pont crucificare Iisus , #descoperire