Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Descoperire surprinzatoare a cercetatorilor - cum te poti mentine tanar

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 22:30
4818 citiri
Descoperire surprinzatoare a cercetatorilor - cum te poti mentine tanar
Foto: Daily Mail

Un studiu recent care a analizat legatura dintre somaj si imbatranirea prematura a confirmat faptul ca munca ne mentine tineri.

Cercetatorii sustin ca stresul emotional si cel financiar care apar atunci cand oamenii nu au un loc de munca isi pun amprenta pe ADN.

Ei au prelevat probe de sange de la 5500 de barbati si femei in varsta de 31 de ani, pentru a masura telomerii, structuri ce se gasesc la capatul cromozomilor si care sustin ADN-ul.

Odata cu inaintarea in varsta, telomerii devin din ce in ce mai batrani, lucru care face ca ADN-ul sa poata fi atacat mai usor, crescand astfel sansele de aparitie a bolilor asociate imbatranirii, precum Alzheimer.

Telomerii care sunt mai mici decat media sunt perceputi ca un semn al unei sanatati fragile si al unui deces prematur. In urma analizelor, studiul a evidentiat clar o legatura intre somajul pe termen lung si lungimea telomerilor, relateaza Daily Mail.

Astfel, persoanele care nu lucrau de cel putin 2-3 ani aveau de doua ori mai multe sanse de a avea telomeri mai scurti, in comparatie cu indivizii angajati.

Cercetatorii au declarat ca legatura s-a pastrat chiar si atunci cand s-au luat in calcul si alti factori asociati cu imbatranirea precum fumatul, anumite boli, consumul de alcool sau lipsa exercitiilor fizice.

Cercetatoarea Jessica Buxton, de la Imperial College London, a declarat urmatoarele: "Telomerii mai scurti sunt asociati cu un risc crescut de aparitie a mai multor boli asociate cu imbatranirea si chiar cu decesul prematur", explicand ca stresul emotional si financiar asociat cu lipsa unei slujbe duce la scurtarea telomerilor.

Dr. Buxton a adaugat ca lipsa unei slujbe in tinerete ar putea afecta indivizii, deoarece este mult mai stresant sa nu ai bani atunci cand abia ai format o familie, comparativ cu situatia in care se pierde slujba atunci cand se apropie pensionarea.

"Aceste rezultate indica o serie de probleme legate de efectele pe termen lung ale somajului in tinerete. Ocuparea si detinerea unui loc de munca ar trebui sa faca parte din promovarea unui stil de viata sanatos", a declarat Leena Ala-Mursula, de la Universitatea Oulu, din Finlanda.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#cauze imbatranire precoce, #telomeri efect imbatranire, #metode incetinire imbatranire , #descoperire