Descoperire surprinzatoare privind femeile civilizatiei Maya

Sambata, 10 Martie 2012, ora 11:35
6047 citiri
Descoperire surprinzatoare privind femeile civilizatiei Maya
Foto: Sott

O descoperire inedita despre civilizatia Maya a fost facuta in urma cercetarilor efectuate de catre oamenii de stiinta americani. Din studierea artefactelor vechii civilizatii s-a constatat ca femeile aveau mai multa putere decat s-a crezut pana acum in societatea mayasa.

Cercetarile oamenilor de stiinta asupra artei si artefactelor vechii civilizatii Maya au relevat faptul ca una dintre cele mai avansate societati din lume a permis femeilor mult mai multa putere, decat se credea pana acum, informeaza Sott.

"Eu cred ca in credinta populara femeile (mayase) au fost limitate la gospodarie. Conform acesteia femeile trebuiau sa stea acasa, sa nu participle cu adevarat la ritualurile, care au fost foarte importante in civilizatia Maya.

Concluziile cercetarile anterioare, referitoare la femeile mayase, au fost complet date peste cap", a spus Shankari Patel, de la Universitatea Riverside California.

Patel a studiat artefacte de la British Museum, care au fost aduse in Marea Britanie de la Cozumel, din Mexic. Ea a gasit fusuri, care erau folosite de femeile mayase, pentru a tese panza.

In urma cercetarilor, Patel a descoperit ca fusurile au fost utilizate si in ritualurile publice mayase, ca un simbol al identitatii feminine. "Patriarhia in trecut era foarte diferita. Femeile controlau drepturile lor de reproducere. Au existat femei vindecatoare si femei moase", a spus Patel.

Cercetand iconografia artei si ceramicii mayase, Patel a gasit dovezi care aratau conducatori si zeitati feminine.

Expeditia spaniola condusa de Hernan Cortes a vazut colapsul civilizatiei Maya, care s-a dezvoltat incepand cu anul 250 d.Hr.

"Rolul femeii in cultura Maya a fost pierdut atat de mult, incat arheologii s-au axat in special pe siturile mari. Acum aceasta se schimba, cercetatorii invata mai multe.

Siturile istorice au fost considerate ca fiind construite de catre barbati, frecventate de barbati, iar zeitatile feminine erau doar niste ciudatenii", a spus Thomas Patterson, profesor de antropologie la Universitatea Riverside California.

"Cercetarea efectuata de Panel reprezinta o descoperire foarte importanta" a subliniat Cynthia Robin, profesor la Universitatea Northwestern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#femeile civilizatia Maya, #descoperire femeile mayase, #femeile ritualuri mayase, #zeitati feminine civilizatia Maya , #descoperire