Ziare.com

Descoperire uluitoare facuta de NASA in univers: S-a gasit materia intunecata?

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 08:51

   

Descoperire uluitoare facuta de NASA in univers: S-a gasit materia intunecata?
Astronomii NASA au receptionat un semnal misterios care vine de la o distanta de 240 de ani-lumina fata de noi, acesta avand originea in Grupul Perseus, unul dintre cele mai masive obiecte din univers.

Expertii spun ca semnalul respectiv este "o crestere mare a intensitatii intr-o unda specifica de raze X", fara a cunoaste cu precizie originea emisiei, scrie gizmodo.com. Una dintre teoriile avansate arata faptul ca ea ar apartine unor "neutrini sterili", adica un tip de particule propus drept candidat pentru materia intunecata.

Conform lui Esra Bulbul, de la centrul american de astrofizica Harvard-Smithsonian, descoperirea materiei intunecate este o mare provocare pentru cercetatorii in domeniu, insa incercarile trebuie facute, la fel ca si testele si interpretarile de diverse tipuri.

Este posibil ca semnalul respectiv sa fie dat chiar de aceasta forma misterioasa de materie care ar alcatui, conform teoriilor existente, o mare parte din universul nostru.

Materia intunecata inca lipseste

Pana acum, nimeni nu a reusit sa aduca dovezi clare in legatura cu ea, desi astronomii estimeaza ca materia intunecata ar compune 85% din cea aflata in univers. Exista si specialisti care sustin ca originea noului semnal receptionat nu ar fi neutrinii sterili. In shimb, ei merg pe varianta existentei unui alt candidat pentru o asemenea forma de materie, si anume o particula numita axion.

Echipa condusa de Bulbul a analizat informatiile obtinute de-a lungul a 17 zile de observatii ale Grupului Perseus. Acestea au fost obtinute de misiunile Chandra X-Ray Observatory (apartinand NASA) si XMM-Newton, proiect al Agentiei Spatiale Europene. Grupul Perseus e un adevarat titan al universului, in el gasindu-se mii de galaxii invaluite intr-un nor gazos cu temperatura de milioane de grade.

Nu este pentru prima data cand astronomii au facut o descoperire importanta acolo. In 2003, ei au identificat unul dintre cele mai "profunde" sunete, cu o perioada de oscilatie de 9,6 milioane de ani. Aceasta inseamna ca sunetul cosmic avea cu 57 de octave sub cel produs de clapele din mijlocul unui pian.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2175 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa nu facem confuzii

Sunetele sunt legate de undele elastice care se transmit prin aer, lichide, solide dar NU si prin vidul cosmic.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor