Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Descoperiri uimitoare despre vulcanul care "doarme" sub Parcul National Yellowstone (Video)

Sambata, 12 Iulie 2014, ora 11:00
9608 citiri
Descoperiri uimitoare despre vulcanul care "doarme" sub Parcul National Yellowstone (Video)
Foto: crystalinks

Parcul National Yellowstone din Statele Unite se afla deasupra celui mai mare vulcan activ din lume. Oamenii de stiinta anunta o veste neasteptata despre super-vulcanul Yellowstone: in urma ultimelor cercetari, el este de 2,5 ori mai mare decat au stiut oamenii de stiinta pana acum.

Milioane de turisti viziteaza Parcul Yellowstone in fiecare an pentru a admira gheizerele sale, izvoarele termale si puturile de noroi, potrivit NBC Montana.

Cea mai recenta eruptie a fost in urma cu mai mult de 600.000 de ani. Tot ceea ce a ramas se afla in partea de sus, asa-numita caldera.

O harta a parcului arata ca aceasta cavitate plina cu magma este imensa. "Ori de cate ori ati venit la Yellowstone, ati condus in urcus. Iar motivul este ca aceasta cavitate uriasa de magma este foarte calda", a spus dr. Robert Smith.

Smith a studiat cutremurele produse la Yellowstone si supervulcanul, vreme de aproape 60 de ani.

"Aceste eruptii gigantice de la Yellowstone ar putea avea loc, daca doriti, probabil peste multe, multe luni, poate chiar ani. Acestea nu sunt uriase, sunt de mii de ori mai mari decat eruptia de la muntele St. Helens", a spus Smith.

Smith si echipa sa au descoperit ca magma este de "2,5 ori mai mare decat ne-am imaginat initial". Miscarea magmei este semnalata de cutremure.

Smith a mentionat ca un cutremur de 4,8 grade s-a produs in zona Norris, care a deteriorat hotelul Lake in primavara anului trecut. "A fost cel mai mare cutremur din ultimii 30 de ani".

Dar cat este de probabil ca super-vulcanul de la Yellowstone sa erupa in curand? "Daca ar fi sa avem o alta eruptie uriasa, aceasta ar afecta o suprafata imensa, de ordinul a mai multor state. Dar, probabilitatea este una foarte, foarte mica, de 0,0001 %", a explicat Smith.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#descoperire magma uriasa Yellowstone, #supervulcanul Yellowstone SUA, #cel mai mare vulcan lume, #eruptii gigantice vulcanul Yellowstone , #descoperire