Ziare.com

Enigma disparitiei civilizatiei mayase, descifrata dupa un mileniu

Duminica, 28 Decembrie 2014, ora 19:36

   

Enigma disparitiei civilizatiei mayase, descifrata dupa un mileniu
Din anul 300 si pana in 700 d.Hr., civilizatia mayasa a inflorit in peninsula Yucatan. Ea a construit piramide si un calendar celebru si astazi. Acum, oamenii de stiinta au descoperit ca motivul disparitiei sale il reprezinta o seceta prelungita, vreme de un secol.

Mineralele prelevate de cercetatori dintr-o pestera subacvatica din Belize arata ca o seceta extrema a avut loc intre anii 800 si 900 d.Hr., atunci civilizatia mayasa s-a dezintegrat, potrivit Live Science.

Cand ploile s-au intors, mayasii s-au mutat in nord, dar ei au disparut din nou cateva secole mai tarziu, dupa un alt interval de timp secetos.

Cu toate ca descoperirile nu sunt primele care fac legatura intre seceta si disparitia civilizatiei mayase, noile rezultate intaresc convingerea ca perioadele uscate au fost cu adevarat vinovate de acest colaps.

Acesti antici americani au ridicat piramide uimitoare, au stapanit astronomia, au dezvoltat scrierea hieroglifa si sistemul calendarului mayas.

Dar in secolele de dupa anul 700 d.Hr., activitatile de constructii au incetinit si societatea a ajuns intr-o stare de razboi si anarhie.

Declinul civilizatiei mayase

Istoricii au speculat ca declinul a fost legat de mai multe lucruri, de la teama vechii societati de spiritele rauvoitoare si pana la despadurire.

Dovezile privind seceta s-au inmultit in ultimii ani. Astfel, un studiu din anul 2012, care a analizat stalagmitele vechi de 2.000 de ani dintr-o pestera din Belize, a descoperit faptul ca scaderea nivelului precipitatiilor a coincis cu declinul culturii mayase.

Revenind la recentul studiu, trebuie precizat faptul ca oamenii de stiinta au cautat semnele secetei forand in sedimentele pesterii Blue Hole din laguna Lighthouse din Belize.

Andre Droxler de la Universitatea Rice, co-autor al studiului, si colegii sai au analizat compozitia chimica a mostrelor, in special nivelul titanului si aluminiului.

Cand s-au produs ploi, apa a spalat rocile vulcanice din regiune, care contineau titan. Cercetatorii au descoperit ca nivelul scazut de titan si aluminiu corespunde perioadei fara precipitatii.

Echipa de oameni de stiinta a gasit ca in timpul perioadei cuprinse intre anii 800 si 1.000 d.Hr., cand civilizatia mayasa se prabusea, au existat doar unul sau doua cicloane tropicale la doua decenii, in comparatie cu 5-6, in mod obisnuit.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13402 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi, uite asa osa santample sicu cilivizatia dela ziare.com daca

... daca da astia ordin sa vie seceta, ca dom Bebe nu poasa lupte contra secetii, ca dansu nuie specialist in imbunatatiri functiare !

SA TRAITI !

P.S.
Echipa de oameni de stiinta a gasit ca in timpul perioadei cuprinse intre anii 800 si 1.000 d.Hr., cand civilizatia mayasa se prabusea, au existat doar unul sau doua cicloane tropicale la doua decenii, in comparatie cu 5-6, in mod obisnuit.

 

Foamea

distruge orice civilizatie.

 

Ceva ni se ascunde

Conquistadori trimisi de papa si regina isabel a spaniei la anii 1450-1500,au ajuns direct in zona antilelor de langa Guatemala/belize,unde au distrus civilizatia Maya.Biserica catolica la acea vreme, se pare ca nu era straina de existenta acestei civilizatii si ca sa nu aiba un concurent,Mayasii au trebuit distrusi.Daca studiati existenta lacurilor din guatemala-belize si zonele imprejurate, o sa vedeti ca in perioada de seceta existenta,acestea nu disparusera.

Bine bine dar civilizatia Maya disparuse intainte

.....de invazia conchistadorilor cu circa 700 de ani.

Maiasii nu mai existau,

aparuse alte triburi ce se numeau azteci, care nici ele nu mai rezistau mult intrucat cultul razboiului si invidia, lacomia ducea mereu la conflicte.Maiasii au disparut nu numai datorita secetei ci si a razboielor si sacrificiilor umane. De nu veneau europenii situatia ar fi fost poate la fel . Ei s-ar fi razboit pana la sfarsit. Cucerirea Americilor s-a facut cu intriga si spaniolii au profitat de dusmania dintre triburi , nu ca ar fi fost ei, (o mana de oameni) niste zmei. Civilizatia a disparut , dar locul nu a ramas gol. Traiau pe acele meleaguri si , i-si spun ei nativii, dar care nu erau luati in seama , erau un fel de evrei in Egiptul antic. Erau folositi doar la munca, care dorea,iar restul traiau prin coclauri aproape de primitivism. Ei sunt si astazi pe acolo iar figurile lor nu prea placute , l-e fac viata grea celor din SUA. Muchachos mexicanos au ajuns spaima americii cum si noi cu tiganimea noastra, am ajuns spaima Europei.Apai, nu exista film Western in care sa nu apara si un element negativ , nu prea placut la vedere ( ca si tiganul nostru}, de prin aceasta zona, un fel de urmas al acelor vremuri, aztecul sau mexicanul de astazi.

Bazaconii științifice... Peste Egipteni a dat nu numai seceta, Saha

ra ajungand pană la Nil, ci și tot felul de războinici... și n-au mai dispărut...
Cine știe ce holeră Europeană o fi ajuns și la ei in aceeași perioadă...

 

Da', Nilu' mai curgea la vale?

Pai, daca ai apa dulce si irigatii, ai agricultura. Aveau? Aveau. Mayasii n-aveau surse de apa dulce permanenta; si acuma depind de aquifere in toata peninsula Yucatan.

Adic-au putut construi ditamai piramidele și n-au

putut construi niște canale și niște apăduce de la Rio Grande del Norte? Sau, să se retragă pe el, cum s-au retras Egiptenii din Sahara...

@ Cob

Cob,asta ce ni se spune noua.Civilizatia Maya era in declin, e adevarat dar nu disparuse.

Civilizatzia Maya si populatzia Maya.

Populatzia Maya este raspandita si astazi de la Belize (Belise ii zic Mexicanii) in penunsula Yucatan,Guatemala,Honduras(nord),pana in sudul Mexico (statele Chiapas si Veracruz).Sunt populatzia majoritara in acea zona si acum.
Am vizitat toate acele zone.Ce a disparut a fost clasa conducatoare,razboinica si preotzii.Populatzia este acolo si este majoritara.Au o arta artizanala extrem de frumoasa si specifica.Piramidele si templele au fost abandonate pentru ca disparuse clasa preotzilor.
Mayasii stiu dece civilizatzia lor a disparut.Au fost motive multiple.Poate si seceta.Dar cauza imediata a fost ca in acea perioada in Zona au venit,din nord,triburile de Mexicani:Azteci,Olmeci,Tolteci,Zapoteci,Care au anihilat in razboaie conducerea si razboinicii Mayasi.
Actual in Guatemala se duce o politica de revigorare a civilizatziei Maya.
In Yucatan inafara zonelor urbane,populatzia Maya traieste intr-o stare de saracie greu de imaginat.Cam lafel traiau si in Chiapas si din cauza aia s-au si rasculat acu vreo 20 ani (Comandante Zapatero).

 

Civilizatia presupune si o revolutie culturala,despartirea de

....ceva retrograd care punea piedici dezvoltarii cultural-stiintifice a societatii . In Maya a fost casta preotilor.
Acelasi lucru se va produce si cu Islamul si Ortodoxia.

Aha,

Despădurirea!Și ce feste joacă și astăzi această
"preocupare"in exces a omului DEȘTEPT!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor