Fenomen inexplicabil de-a lungul coastei SUA: Sute de eruptii de gaz metan

Marti, 26 August 2014, ora 00:11
9049 citiri
Fenomen inexplicabil de-a lungul coastei SUA: Sute de eruptii de gaz metan
Foto: Live Science

O descoperire neasteptata a luat prin surprindere oamenii de stiinta, care nu au nicio explicatie a acestui fenomen: sute de eruptii de gaz metan au fost detectate pe coasta de Est a Statelor Unite. Cele mai multe emisii de gaz metan sunt in apa, la o adancime de aproximativ 500 de metri.

Intre Cape Hatteras din Carolina de Nord si Georges Bank din Massachusetts s-au descoperit 570 de infiltratii de gaz metan in opt regiuni, potrivit cercetarilor efectuate de nava Okeanos Explorer a National Oceanographic and Atmospheric Administration, intre 2011 si 2013, scrie Live Science.

Okeanos Explorer a folosit undele sonore pentru a detecta bulele de metan si a cartografia fundul oceanului. Tehnica, numita sonarul multibeam, calculeaza timpul si distanta de care au nevoie undele sonore pentru a ajunge de la nava si pana pe fundul oceanului si inapoi.

Sonarul poate detecta, de asemenea, contrastul de densitate dintre bulele de gaz si apa de mare.

"Noi nu avem nicio explicatie care sa se potriveasca metanului", a declarat Adam Sharke, geolog la Universitatea de Stat din Mississippi si autorul studiului.

Metanul eliberat in ocean nu este o resursa recuperabila

In canionul Norfolk, in largul coastei Virginiei, cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord au descoperit cea mai mare infiltratie de gaz metan gasita vreodata in Oceanul Atlantic, si posibil in toate oceanele lumii.

"A fost o surpriza sa gasim aceste caracteristici. A fost neasteptat, deoarece multe dintre lucrurile asociate cu gaz metanul nu exista pe coasta Atlanticului", a spus Sharke.

Coasta de Est a Statelor Unite este o zona pasiva, iar metanul nu era de asteptat sa iasa din acest mediu. Fara mai multe explorari, cercetatorii nu pot spune sigur de ce exista atat de multe infiltratii de metan de-a lungul coastei Oceanului Atlantic.

"Nu avem nicio dovada care sa ne arate ca aceste gaze ar putea fi niste resurse recuperabile", a spus geologul.

Metanul este un gaz cu efect de sera, care dispare mai repede decat bioxidul de carbon, dar are o putere mult mai mare de incalzire decat acesta. Recent, mai multe studii au avertizat ca incalzirea rapida din zona arctica ar putea elibera gazul metan in atmosfera si ar accelera schimbarile climatice.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#fenomen inexplicabil coasta SUA, #eruptii gaz metan SUA, #eruptii metan Oceanul Atlantic, #emisii metan schimbari climatice , #descoperire