Ghetarii se topesc: Ies la iveala zeci de fosile de reptile marine preistorice

Joi, 29 Mai 2014, ora 22:10
6118 citiri
Ghetarii se topesc: Ies la iveala zeci de fosile de reptile marine preistorice

Zeci de fosile aproape complete, apartinand unor reptile marine preistorice, au fost descoperite in apropierea unui ghetar in curs de topire din sudul statului Chile.

Paleontologii au descoperit 46 de specimene de reptile din 4 specii diferite de ihtiozauri. Aceste creaturi marine, al caror nume inseamna in limba greaca "soparla-peste" reprezentau un grup de animale marine care au trait in Mezozoic, in urma cu aproximativ 245 de milioane pana la 90 de milioane de ani, conform LiveScience.com.

Fosilele nou descoperite provin atat de la animale adulte cat si de la pui si embrioni. Aceste reptile marine au murit, probabil, in urma unei serii de alunecari de teren catastrofale si au fost conservate in straturile de sedimente din adancurile marine.

In timp, marea in care au murit aceste animale a disparut, iar straturile de sedimente in care au fost conservate reptilele au fost expuse in urma retragerii ghetarului de deasupra lor, conform studiului publicat in ultimul numar al revistei Geological Society of America Bulletin.

Ihtiozaurii aveau corpul asemanator unei torpile, cu inotatoare verticale si boturi lungi, inarmate cu dinti puternici.

"Semanau foarte mult cu delfinii din prezent", a comentat Wolfgang Stinnesbeck, paleontolog la Universitatea din Heidelberg (Germania), coordonatorul acestui studiu.

Stinnesbeck si echipa lui au descoperit aceste specimene fosilizate datand de la inceputul Cretacicului (150 milioane - 100 de milioane de ani), in apropierea Ghetarului Tyndall, din Parcul National Torres del Paine din Chile. Pe masura ce ghetarul s-a retras, sedimentele in care se aflau fosilele au fost expuse.

Cel mai mare dintre specimenele de ihtiozaur descoperite masoara peste 5 metri lungime. Scheletele sunt extraordinar de bine conservate, unele dintre ele prezentand chiar si urme de tesuturi moi. Cercetatorii au descoperit si un embrion in interiorul unui specimen femela. Ei au atribuit aceste fosile familiei Ophthalmosauridae.

Aceste soparle-pesti probabil ca vanau intr-un canion subacvatic din apropierea coastei, hranindu-se cu alte animale marine mai mici, pesti si cefalopode, cand au fost surprinse de o alunecare de teren, langa buza canionului, fiind acoperite de sedimente.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ihtiozaur descoprit Chile, #fosile topire ghetari , #descoperire