Iisus a luat Cina cea de Taina cu o zi mai devreme?

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 20:26
13176 citiri
Iisus a luat Cina cea de Taina cu o zi mai devreme?
Foto: Arhiva

Data Cinei de Taina, cand Isus a luat ultima masa impreuna cu ucenicii Sai, ar putea fi miercuri si nu joi, cum se credea pana acum, arata Cercetarile unui om de stiinta de la Universitatea Cambridge.

Crestinii au celebrat de multa verme Cina cea de Taina in joia din Saptamana Mare, dar noile cercetari ale unui academician de renume sugereaza ca data este gresita, informeaza The Telegraph.

Profesorul Colin Humphreys, un om de stiinta de la Universitatea Cambridge, a ajuns la concluzia ca Cina cea de Taina a avut loc in ziua de miercuri, inainte de crucificare, cu o zi mai devreme decat se credea pana acum.

El crede ca descoperirile sale, care sunt susceptibile de a provoca nemultumiri in randul milioanelor de crestini, pot reprezenta un reper important, in vederea introducerii unei date fixe pentru Sarbatoarea Pastelui.

Cercetarile prezinta, de asemenea, o solutie pentru rezolvarea aparentelor contradictii dintre Evanghelii si problemele legate de desfasurarea evenimentelor, in orele de dinainte de crucificare.

Intr-o noua carte, intitulata "Misterul Cinei de Taina", profesorul Humphreys foloseste o combinatie de cercetari in domeniul biblic, istoric si astronomic, care abordeaza elemente ale naturii si ale calendarului intalnirii lui Iisus cu ucenicii Sai.

Cercetatorii au fost mult timp nedumeriti de o aparenta contradictie fundamentala din Biblie. In timp ce evangheliile dupa Matei, Marcu si Luca afirma ca Cina cea de Taina a coincis cu inceperea sarbatorii evreiesti a Pastelui, in evanghelia dupa Ioan se spune ca aceasta a avut loc inainte de Paste.

Contradictia a fost prezentata ca fiind "cea mai spinoasa problema din Noul Testament". Dar profesorul Humphreys a ajuns la concluzia ca Iisus - impreuna cu Matei, Marcu si Luca - poate au folosit un calendar diferit decat Ioan.

"Indiferent ce credeti despre Biblie, adevarul este ca poporul evreu nu ar fi gresit niciodata in privinta datei, referitoare la masa de Paste, astfel incat contradictiile dintre evanghelii in acest sens, sunt cu adevarat greu de inteles," a spus profesorul Humhpreys.

"Multi istorici care studiaza Biblia spun ca, din acest motiv, nu puteti avea incredere in toate evangheliile. Dar daca vom folosi stiinta si vom analiza evangheliile rand pe rand, putem dovedi in prezent ca nu exista nicio contradictie".

Conform teoriei sale, Iisus a folosit un calendar evreiesc pe stil vechi, in locul calendarului oficial din acea vreme, care a fost utilizat pe scara larga, la moartea sa si care este in vigoare si astazi.

Aceasta poate indica faptul ca masa de Paste si Cina cea de Taina au avut loc miercuri, explicand astfel cum o multime de evenimente s-au petrecut intre Cina si crucificare.

Asta inseamna ca arestarea lui Iisus, interogarea si procesele distincte nu au avut loc doar intr-o noapte, ci s-au intins pe o perioada mai lunga.

Aplanand toate divergentele existente in privinta desfasurarii evenimentelor, profesorul Humhpreys crede ca ar putea fi aleasa o data pentru Sarbatoarea Pastelui, dupa calendarul solar modern.

Cercetarile sale arata ca data crucificarii a fost pe 3 aprilie, iar ziua de Paste pe 5 aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cina cea de Taina, #Isus ucenicii sai, #Isus cina Paste , #descoperire