Ziare.com

In Romania cad meteoriti? Vezi cati ne-au "lovit" in ultimii 159 de ani

Duminica, 15 Mai 2011, ora 19:15

   

In Romania cad meteoriti? Vezi cati ne-au "lovit" in ultimii 159 de ani
In ultimii 159 de ani, pe teritoriul Romaniei au fost confirmate cu siguranta opt cazuri de meteoriti cazuti. Dintre acestia, sase au fost identificati in Transilvania.

In functie de modul in care sunt identificati, meteoritii sunt clasificati in doua categorii, respectiv vazuti la cadere si descoperiti la cadere. In primul caz, martorii la eveniment pot atesta data la care se produce impactul, lucru imposibil de determinat in cazul meteoritilor descoperiti la cadere, relateaza Adevarul.

"Pe suprafata continentului Antarctica au fost descoperiti mii de meteoriti asupra carora nu se cunoaste data impactului din lipsa evidenta a martorilor. In cauzul Romaniei, exista un singur astfel de caz, respectiv o roca de 236 de grame expusa in Muzeul de Stiinte Naturale din Londra, care este atribuita localitatii Tuzla, de langa Costinesti, judetul Constanta.

Cu toate acestea, nu exista analize efectuate care sa confirme ca acel fragment reprezinta un meteorit", a explicat profesorul universitar Ovidiu Iancu, decanul Facultatii de Geografie si Geologie de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi.

Din categoria meteoritilor vazuti la cadere fac parte opt fragmente descoperite pe teritoriul Romaniei in perioada mai sus mentionata. Meteoritii care rezista intrarii in atmosfera Terrei si ajung la sol primesc ca denumire codul postal al localitatii cea mai apropiata de locul in care sunt descoperiti. Chiar daca localitatile isi schimba numele de-a lungul timpului, codul ramane acelasi.

Iata lista cronologica a acestor meteoriti, in care sunt specificate localitatea si data descoperirii lor, respectiv greutatea totala de material recuperat.

- Mezo Madaras (devenit intre timp Madarasul de Camp), judetul Mures. 4 septembrie 1852. Greutate totala recuperata: 22,7 kilograme. Piese pastrate in 49 de muzee din lume

- Olaba, judetul Alba. 15 octombrie 1857, 16,25 kilograme

- Kakova (devenit intre timp Gradinari), judetul Caras-Severin, 19 mai 1858, 577 grame

- Zsadany (devenit Cornesti), judetul Timis, 31 martie 1875, 552 grame

- Mocs (devenit Mociu), judetul Cluj, 3 februarie 1882, 300 kilograme, in 109 muzee din lume. 42 de kilograme se gasesc la muzeul din Cluj Napoca

- Sopot, judetul Dolj, 27 aprilie 1927, 958 grame

- Tauti, judetul Arad/Bihor, iulie-august 1937, 21 kilograme

- Plescoi, judetul Buzau, 12 iunie 2008, 6,91 kilograme.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3783 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai numai eu stiu de cativa in ultimii ani...

Becali, Vadim, Vanghelie, Geoana, Nastase etc. etc..

 

;))

l-ai uitat pe Boc!

Meteoritul compus din hotii,coruptie,minciuna,demagogie,ipocrizie,etc numit pdl.

Cel mai mare cu cele mai mari daune pentru urmatorii 100 ani produse de un meteorit cazut pe teritoriul Romaniai este Tunguskapdl.
Acest meteorit va fi studiat mult timp de generatii in vitrinele muzeelor,pentru prapadul facut.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor