Materialul-minune ce poate fi mai bun decat grafenul

Marti, 03 Iunie 2014, ora 22:36
6933 citiri
Materialul-minune ce poate fi mai bun decat grafenul
Foto: phys.org

Oamenii de stiinta au descoperit un nou material care poate fi mai bun chiar si decat grafenul. In viitor, numeroase dispozitive electronice ar urma sa fie imbunatatite prin folosirea lui.

In forma tridimensionala, materialul este mai usor de modelat in tranzistori, senzori si electrozi transparenti care sunt integrati pe dispozitivele electronice folosite de noi, scrie phys.org.

El se numeste arsenid de cadmiu si este studiat in prezent de trei grupuri independente de cercetatori. Printre ei sunt specialisti de la universitatile Oxford, Stanford si de la un laborator american (Lawrence Berkeley National Laboratory).

Yulin Chen, cel care coordoneaza cercetarea, spune ca tot mai multi specialisti isi dau seama ca materialul are un potential urias in tehnologie si stiinta. Grupul de experti isi bazeaza noua cercetare pe una mai veche privitoare la bismutul de sodiu. Acesta seamana, de asemenea, cu grafenul, insa se transforma in pudra atunci cand intra in contact cu aerul. Rezultatele privitoare la noul studiu au aparut in numarul din 25 mai al revistei "Nature Materials".

Inceputul unei noi ere in stiinta?

Doi cercetatori chinezi, Zhong Fang and Xi Dai, de la Academia Nationala de Stiinte din China, au spus anterior ca arsenidul de cadmiu poate avea aceleasi proprietati intr-o forma mult mai stabila. Ei au anticipat bine aparitia materialului. In plus, specialistul Zhongkai Liu, autorul articolului publicat recent, sustine ca el poate fi studiat sistematic datorita calitatilor pe care le are.

Specialistii in domeniu incearca de mult timp sa gaseasca un material similar grafenului care sa fie insa tridimensional. O asemenea calitate permite utilizarea practica pentru producerea unor dispozitive electronice. Alte doua echipe internationale au facut studii prin care au explorat posibilitatea folosirii arsenidului de cadmiu.

Mai multi specialistii de la universitatea americana Princeton si cei din orasul german Dresda au publicat rezultatele efortului lor stiintific in numarul din 7 mai al revistei "Nature Communications". Chen sustine ca noul material si-ar putea gasi utilitatea in viata noastra zilnica.

Specialsitii incearca sa vada daca exista o alta solutie mai buna decat aceasta. Descoperirea e utila si pentru ca le da cercetatorilor posibilitatea de a explora stari si mai exotice ale materiei, ea putand fi doar inceputul unei noi ere in stiinta.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#grafen material, #material grafen, #descoperire material , #descoperire