Mega-tsunami de 300 de metri, in Oceanul Atlantic - cand a avut loc

Luni, 05 Octombrie 2015, ora 16:55
10705 citiri
Mega-tsunami de 300 de metri, in Oceanul Atlantic - cand a avut loc
Foto: Pexels/Lifeofpix

Un mega-tsunami de aproximativ 300 de metri inaltime s-a produs acum 73.000 de ani in Oceanul Atlantic, in dreptul coastelor Africii, au descoperit oamenii de stiinta care au publicat un studiu pe aceasta tema in revista "Science Advances".

Un versant de pe insula vulcanica Fogo din arhipelagul Insulele Capului Verde, situate in largul coastelor Africii, a cazut in ocean si a declansat un tsunami care putea literalmente muta muntii, scrie The Christian Science Monitor despre fenomenul petrecut acum multe zeci de mii de ani.

A fost dislocata o masa uriasa de roca, aceasta generand miscarea apei, a explicat Ricardo Ramalho, geofizician la universitatea din Bristol, conducatorul studiului, pentru cotidianul The Washington Post.

Oamenii de stiinta stiau ca pe insula Fogo se produsese o dislocare cu mii de ani in urma, deoarece pe fundul marii din apropiere se afla dovezi ale unei imense avalanse de roci. Ei se asteptau ca aceasta avalansa sa fi provocat un tsunami la 30 de mile departare pe insula Santiago din cadrul arhipelagului Insulelor Capului Verde, dar nu cadeau de acord in privinta marimii acestui fenomen natural.

Pana in prezent, oamenii de stiinta au presupus ca prabusirea s-a intamplat in etape si nu dintr-o data, declansand mai multe tsunami-uri mai mici. Un studiu recent, din 2011, asupra prabusirii versantului de la Fogo, efectuat de oameni de stiinta francezi, sugereaza ca au existat mai multe valuri inalte de pana la 14 metri.

Cand Ramalho a fost pe insula Santiago in 2007, el a gasit bolovani mari in partea superioara a unui platou inalt, aproape de o stanca abrupta, verticala. Ramalho si colegii sai au reusit sa urmareasca originea bolovanilor de pe faleza de mai jos, deoarece tipurile de roci decupau fetetele stancii si ale pantelor inferioare ale platoului.

Joseph Dussault, membru al echipei de cercetare, a declarat pentru The Christian Science Monitor ca oamenii de stiinta au descoperit ca bolovanii erau compusi din roci marine, in timp ce terenul din jur era compus din roci vulcanice tinere.

O singura forta pare sa fi fost implicata in mutarea acestor roci cu circa 245 metri deasupra locatiei originale si aceasta nu putea fi decat un mega-tsunami, sustin oamenii de stiinta.

Ei au reusit sa dateze rocile ca fiind din aceeasi perioada istorica cu prabusirea vulcanica de pe insula Fogo. Fosilele marine imprastiate la zeci de metri deasupra nivelului marii sunt de asemenea o dovada ca un val masiv, sugerand un mega-tsunami, a adus animale marine pe acest platou inalt.

In studiul publicat vineri, autorii sugereaza ca descoperirea lor demonstreaza ca o prabusire a versantului se poate solda intr-adevar cu declansarea unui tsunami cu inaltime si energie enorme, adaugate potentialului de risc al vulcanului.

Dispare Oceanul Atlantic si se unesc continentele? Explicatiile oamenilor de stiinta

Aceasta teorie recenta este pusa la indoiala de alti oameni de stiinta din domeniu, care sunt sceptici cu privire la faptul ca marii vulcani de astazi s-ar putea prabusi brusc. "Ei isi imagineaza mai degraba alunecari de teren care vin in etape progresive, generand multiple valuri tsunami mai mici", a transmis "Earth Institute" de la Columbia University intr-un comunicat destinat presei.

Dar oricum, este greu de efectuat o pregatire pentru un tsunami, de mari sau de mici dimensiuni. Desi multe dintre cele mai mari orase ale lumii sunt situate in apropierea unui ocean, oamenii de stiinta au inca dificultati in a preciza cand si unde va lovi un tsunami. Cercetatorii pot studia falii, asa cum se intampla in cazul cutremurelor, dar este dificil de prevazut in ce directie vor actiona valurile tsunami.

Si, desi Ramalho considera ca o prabusire asemanatoare este posibila, el nu vrea ca teoria asupra megatsunami-ului sa provoace o mega-panica. "Trebuie sa incepem sa gandim liber si rational ce se poate face in ceea ce priveste reducerea riscului de dezastre", a declarat Ramalho pentru The Christian Science Monitor.

El s-a declarat preocupat de modul in care se poate raspunde acestei crize si de masurile de luat pe termen scurt si mediu, precum si pentru cresterea capacitatii de adaptare a societatii fata de amenintarea unor astfel de fenomene naturale, mai noteaza publicatia citata.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#tsunami Oceanul Atlantic, #megatsunami Oceanul Atlantic, #valuri sute metri Oceanul Atlantic , #descoperire