Minune a stiintei: Teleportare record la distanta de 123 de kilometri

Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 09:12
6989 citiri
Minune a stiintei: Teleportare record la distanta de 123 de kilometri
Foto: Univie

Fizicienii austrieci au reusit o teleportare cuantica record la o distanta de 123 de kilometri intre doua orase, Las Palmas si Tenerife din Insulele Canare din Spania. Recordul anterior de 97 de kilometri fusese stabilit de catre cercetatorii chinezi, in urma cu doar cateva luni.

Experimentul a fost realizat de catre o echipa internationala de oameni de stiinta de la Universitatea din Viena si Academia Austriaca de Stiinte, condusa de fizicianul Anton Zeilinger, potrivit Universitat Wien.

Acest experiment ofera baza pentru o retea de informatii la nivel mondial, in care efectele mecanicii cuantice permit schimbul de mesaje, avand o mai mare securitate. Cercetarea reprezinta un pas important in vederea comunicarii cu ajutorul satelitului cuantic.

In viitor, "Internetul cuantic" realizat printr-o astfel de teleportare, va reprezenta un protocol esential pentru transmiterea de informatii intre computerele cuantice. Intr-un asemenea experiment de teleportare, starile cuantice sunt schimbate intre doua particule la distanta.

Experimentul fizicienilor austrieci, in care s-a stabilit o conexiune cuantica pe o distanta mai mare de 100 de kilometri, deschide noi orizonturi pentru stiinta. "Realizarea teleportarii cuantice pe o distanta de 143 de kilometri a fost o provocare tehnologica uriasa.

Fotonii au fost trimisi direct prin atmosfera turbulenta dintre cele doua insule. Utilizarea fibrelor optice nu este potrivita pentru experimentele de teleportare pe distante atat de mari", a spus fizicianul Xiao-song Ma.

"Urmatorul pas este bazat pe satelitul de teleportare cuantica, care ar trebui sa permita comunicarea cuantica pe o scara globala", a declarat Anton Zeilinger.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#teleportare obiecte distanta, #teleportare record fizicieni austrieci, #teleportare cuantica record Spania , #descoperire
Comentarii