Misterul manuscriselor de la Marea Moarta, elucidat?

Luni, 02 August 2010, ora 11:50
8257 citiri
Misterul manuscriselor de la Marea Moarta, elucidat?
Foto: ChattahBox

Misterul manuscriselor de la Marea Moarta ar putea fi elucidat dupa recenta decodare a unui text de pe un pocal, descoperirea unor tunele din Ierusalim, dar si alte descoperiri arheologice.

Noile indicii arata ca manuscrisele de la Marea Moarta, unele din cele mai vechi documente biblice, ar fi fost scrise de mai multe grupuri de evrei si ascunse in timpul razboiului, putand fi chiar "comoara Ierusalimului", relateaza National Geographic.

Manuscrisele au fost descoperite in urma cu peste 60 de ani in pesterile de langa Qumran. Specialistii cred ca niste evrei din secta essena care au ocupat regiunea in primele secole inainte si dupa Hristos au fost autorii textelor.

"Evreii au scris textele, dar s-ar putea sa nu fi fost doar un singur grup. Ar fi putut fi diverse grupuri de evrei", sustine Robert Cargill, arheolog. Lawrence Schiffman, profesor de studii iudaice la Universitatea din New York, sustine ca problema va fi amplu dezbatuta in societatea academica.

Initiat, arheologii au presupus ca textele au fost scrise de evreii din regiune, insa ulterior s-a constatat ca scenele de convietuire descrise in documente nu corespundeau vestigiilor arheologice descoperite in Qumran, sustine Cargill, de la Universitatea din California.

Un alt specialist, Yuval Peleg, sustine ca artefactele descoperite acolo arata ca zona Qumran a servit ca producatoare de ceramica, iar asa-zisele bai gasite acolo erau zone de unde se extragea lutul.

Pe muntele Sion, arheologii au descoperit recent si un pocal vechi de doua mii de ani, pe care scria: "Doamne, am revenit", intr-un limbaj similar cu cel al textelor din manuscrise.

Manuscrisele de la Marea Moarta, autorizate de Ierusalim?

Cargill crede acum ca liderii spirituali ai Ierusalimului au autorizat cel putin o parte din manuscrisele de la Marea Moarta, in conditiile in care preotii utilizau texte criptice pentru a ascunde anumite texte de restul populatiei.

Astfel, evreii esseni ar fi fost preoti care s-au autoexilat, dupa ce regii si-au asumat rolul de preoti. Acest grup rebel de preoti s-ar fi refugiat in Qumran pentru a-l venera pe Dumnezeu asa cum doreau si acolo ar fi scris textele, unele dintre ele fiind mutate pentru a fi pastrate in siguranta.

Arheologii au mai descoperit, sub Ierusalim, ramasitele unui sistem de canalizare, iar inauntru monezi si ceramica din perioada asediului romanilor asupra cetatii. Cercetarile arata ca sistemul de canalizare ar fi fost folosit ca ruta de evacuare de catre evrei, care ar fi luat cu ei si manuscrise pretioase. In plus, sistemul de canalizare ducea catre Valea Kidron, aflata la scurta distanta de Qumran.

O analiza riguroasa a vaselor in care au fost gasite manuscrisele a mai oferit un indiciu cu privire la originea acestora. Testele efectuate la Universitatea din Ierusalim arata ca doar 50% din ceramica utilizata la depozitarea manuscriselor era realizata din lut care provenea din regiunea Qumran.

Chiar daca nu toti specialistii sunt de acord cu ipoteza ca manuscrisele ar fi fost scrise de mai multe secte, Cargill sustine ca este dificil de explicat diversitatea ideologica prezenta in aceste manuscrise si ca, indiferent cine le-ar fi scris, autorii le considerau scripturi si s-au asigurat ca vor fi pastrate.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#mister elucidat, #Manuscrise Marea Moarta, #Marea Moarta, #mister Marea Moarta , #descoperire