Misterul "pietrelor miscatoare" a fost elucidat (Video)

Sambata, 30 August 2014, ora 16:39
6218 citiri
Misterul "pietrelor miscatoare" a fost elucidat (Video)
Foto: Wikipedia

Oamenii de stiinta au rezolvat in cele din urma misterul deplasarii pietrelor pe terenul plat de pe fundul unui lac secat din Death Valley, California, explicandu-l prin alunecarea rocilor pe foite de gheata formate pe sol in zilele racoroase, informeaza BBC.

Vizitatorii ocazionali au fost de multa vreme nedumeriti la vederea unor bolovani in miscare in zig-zag in depresiunea plina de praf cunoscuta sub numele de Racetrack Playa, din Death Valley National Park (SUA).

Inedit: Locul unde pietrele merg

Doi cercetatori americani sustin ca deplasarea acestor roci - care uneori pot fi grele si voluminoase - este stimulata de foite subtiri, transparente de gheata formate la suprafata solului in zilele racoroase si insorite, ei numind acest fenomen "ice shove" ("impingerea ghetii").

"Sunt uimit de ironia care rezida din toate acestea", a declarat paleobiologul James Norris pentru publicatia LA Times. "Intr-un tinut in care precipitatiile totalizeaza doi centimetri pe an, rocile sunt impinse in jur prin mecanisme vazute de obicei in climatele arctice", a explicat acesta.

Descoperirea se bazeaza pe o intamplare norocoasa prin care au trecut James Norris si varul sau Richard Norris, in timp ce studiau fenomenul alunecarii rocilor. Ei au asistat de fapt la miscarea bolovanilor in luna decembrie, cand s-au dus sa verifice camerele de secventiere a imaginilor la intervale regulate de timp instalate pentru a surprinde acest fenomen. "A fost o rapaiala de trosnete peste tot in fata noastra si i-am spus varului meu: Asta este! ", a relatat Richard Norris in revista Nature.

Ei au urmarit aproximativ 60 de bolovani care navigau incet, lasand pe sol bine-cunoscutele urme ale pietrelor miscatoare din Death Valley National Park. "Un copil poate merge mult mai repede decat media cu care se misca aceste pietre", a spus Norris. De asemenea, el a precizat ca rocile nu aluneca prea des, oamenii de stiinta estimand ca miscarea se produce doar pentru cateva minute dintr-un milion, acesta fiind si motivul pentru care fenomenul nu a fost observat mai demult, mai noteaza BBC.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#California pietre miscatoare, #oameni de stiinta pietre miscatoare, #deplasare roci Death Valley , #descoperire