NASA a anuntat o descoperire importanta in ce priveste viata extraterestra

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 21:16
8878 citiri
NASA a anuntat o descoperire importanta in ce priveste viata extraterestra
Foto: NASA

NASA a anuntat, joi, descoperirea unor microbi care traiesc intr-un lac ce are o concentratie mare de arsenic, ceea ce arata ca viata poate exista si sub alte forme, diferite de cele cunoscute pana acum.

Programul de cercetare al NASA a adus pana la urma o concluzie care a uimit biologii: intr-un mediu in care exista o cantitate mare de arsenic pot supravietui microorganisme. Descoperirea da sperante astrobiologilor, care cred ca poate exista viata si pe alte planete, chiar si in medii extrem de neprietenoase.

Experimentele realizate de dr. Felisa Wolfe-Simon au fost realizate in zona lacului Mono din California, iar in urma lor s-a descoperit primul microorganism capabil sa supravietuiasca si sa se reproduca, dupa ce a inlocuit fosforul cu arsenicul in componentele sale celulare.

"Definitia vietii tocmai s-a extins. Pe masura ce continuam eforturile de a cauta semne de viata in sistemul solar, trebuie sa gandim mai larg, mai divers si sa luam in calcul forme de viata noi", a spus Ed Weiler, administrator al departamentului pentru stiinta al NASA, in cadrul conferintei organizate joi.

Pana in prezent, se stia ca hidrogenul, carbonul, azotul, oxigenul, fosforul si sulful sunt cele sase substante capabile sa sustina viata pe Pamant, iar fosforul reprezinta "coloana vertebrala" a ADN-ului si ARN-ului care trasnporta genele, fiind un element esential pentru toate celulele vii.

Arsenicul este o substanta otravitoare pentru majoritatea formelor de viata de pe Pamant, deoarece distruge metabolismul.

"Stim ca unii microbi pot respira arsenic, insa am gasit un microb care face ceva diferit. Acesta se construieste pe sine din arsenic. Daca o vietuitoare de pe Pamant poate sa faca ceva atat de neasteptat, ce altceva ar mai putea face formele de viata?", se intreaba Felisa Wolfe-Simon.

Noua forma de viata face parte dintr-un grup de bacterii comune, iar in zona lacului Mono acestia s-au dezvoltat bine intr-un mediu bogat in arsenic si sarac in fosfor. Cand a fost eliminat fosforul si a fost introdus doar arsenic, microbii au continuat sa se dezvolte, iar analiza ulterioara a indicat ca microbul construieste celule cu ajutorul arsenicului.

Cercetatorii au constatat ca arsenicul era incorporat in ADN, proteine si membranele celulare.

Studiile au fost efectuate in lacul Mono (foto), din pricina conditiilor deosebite de mediu: salinitate si alcalinitate crescuta, dar si nivelul mare de arsenic, rezultate dupa ce lacul a fost izolat timp de 50 de ani de surse de apa dulce.

FOTO: NASA - Culturi ale bacteriei GFAJ-1, pe arsenic

FOTO: NASA - Culturi ale bacteriei GFAJ-1, pe fosfor

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#nasa extraterestri, #NASA forma viata, #NASA viata arsenic , #descoperire