NASA, tot mai aproape de asteroidul Vesta

Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 20:36
2931 citiri
NASA, tot mai aproape de asteroidul Vesta
Foto: rich-parno.com

Telescopul spatial Hubble a facut fotografii foarte importante asteroidului Vesta, cel la care va ajunge o misiune spatiala in iulie 2011. NASA este acum tot mai aproape de asteroid, de la lansarea misiunii, in anul 2007. Ultimele imagini oferite de telescopul Hubble corecteaza calculele precedente.

Cu ajutorul acestor fotografii, oamenii de stiinta au alcatuit un material video care ii va ajuta sa directioneze cat mai bine nava spatiala Dawn catre asteroid, informeaza skyandtelescope.com.

Aceste imagini au condus spre noi calcule, indreptand inexactitatile anterioare ale celor responsabili de proiect. Informatiile sunt foarte importante, deoarece se va putea sti exact cand va fi asteroidul cel mai bine pozitionat in lumina soarelui.

Lumina este importanta pentru ca Dawn sa poata obtine imagini cu asteroidul si pentru a alcatui o harta a suprafetei acestuia. "Vesta este cel mai luminos asteroid de pe cer, insa dimensiunea lui mica il face greu de observat de pe Pamant", a declarat Jiang-Yang Li, unul dintre oamenii de stiinta implicati in proiectul Dawn.

Noile imagini ofera informatii deosebit de importante si in legatura cu rotatia asteroidului. Cercetatorii spun ca ceea ce detin acum este similar, de exemplu, cu o imagine de ansamblu, din avion, fata de una de la nivelul strazii.

Imaginile au fost obtinute de Hubble in data de 3 februarie 2010. In trecut, intre anii 1983-2007, au mai fost facute si alte fotografii ale asteroidului Vesta. Versiunea online a revistei "Icarus" a publicat recent mai multe date despre acest asteroid.

Extinctia umanitatii si extraterestrii mai avansati decat noi

Ambitiile misiunii Dawn sunt indraznete. Se doreste fotografierea intregii suprafete a asteroidului si masurarea elevatiei unor trasaturi ale acestuia, cu o precizie echivaland cu inaltimea unei cladiri de 3 etaje.

De aceea, lumina solara este foarte importanta. Dawn a fost lansata in septembrie 2007 si, dupa ce va parasi asteroidul, se va indrepta spre planeta Ceres, in anul 2015. Vesta si Ceres sunt cele mai mari obiecte din zona de asteroizi dintre Marte si Jupiter.

Cercetarea lor este importanta pentru a afla mai multe date in legatura cu formarea planetei noastre. Acum, Dawn se afla la o distanta de 215 milioane km de Vesta. Acest asteroid a fost descoperit cu 200 de ani in urma. Din echipa misiunii Dawn fac parte mai multe organizatii de profil din intreaga lume.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#NASA asteroid Vesta, #misiune Dawn, #Marte Ceres Hubble , #descoperire