Ziare.com

Nasterea Universului: Fizicienii au detectat direct primele miscari ale Big Bang

Luni, 17 Martie 2014, ora 22:53

   

Nasterea Universului: Fizicienii au detectat direct primele miscari ale Big Bang
Fizicieni americani au anuntat luni ca au detectat primele miscari ale Big Bang, confirmand astfel teoria nasterii Universului acum aproape 14 miliarde de ani.

Prima detectie a undelor gravitationale primordiale, mentionate in teoria relativitatii a lui Einstein, confirma expansiunea extrem de rapida si violenta a Universului in prima fractiune de secunda din existenta sa, faza numita inflatie cosmica. Teoria a fost enuntata initial in 1979 de fizicianul american Alan Guth, relateaza AFP.

Progres stiintific major, acest rezultat apare dupa observarea radiatiei cosmice de fond - lumina difuza lasata de Big Bang -, realizata cu ajutorul telescopului BICEP2 (Polul Sud).

"Este locul de pe Pamant cel mai apropiat de spatiu, unde cerul este cel mai senin, mai uscat si mai stabil", au aratat autorii studiului.

"Este ideal pentru observarea microundelor raspandite de Big Bang", adauga ei.

Detectarea acestui semnal este "unul din cele mai importante obiective din cosmologia de astazi si apare in urma unei munci imense desfasurate de un mare numar de cercetatori", precizeaza John Kovac, profesor de astronomie si fizica la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, seful echipei de cercetare BICEP2 (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization), care a facut descoperirea.

Fizicianul Avi Loeb de la Universitatea Harvard apreciaza ca progresul inregistrat "aduce lamuriri in privinta unora din problemele esentiale, cum ar fi de ce existam si cum a inceput Universul".

"Aceste rezultate nu numai ca aduc dovada incontestabila a inflatiei cosmice, dar ne informeaza si asupra momentului acestei expansiuni rapide a Universului si a puterii acelui fenomen", adauga el.

Datele stranse "confirma si relatia profunda intre mecanica cuantica si teoria relativitatii generale", subliniaza astrofizicienii. Fizica cuantica descrie fenomenele la scara atomica pe care relativitatea generala nu le poate explica.

In deplasarea lor, undele gravitationale comprima spatiul, lucru care produce o semnatura distincta in fondul cosmologic. Ca si undele luminoase, ele sunt polarizate. "Echipa noastra a cautat un tip special de polarizare..., propriu luminii vechi" in urmarirea undelor gravitationale cosmice, spune Jamie Bock de la California Institute of Technology, coautor al cercetarilor.

"Caracteristica unei 'polarizari in vartej' este semnatura unica a undelor gravitationale si este prima imagine directa a acestor unde pe cerul primordial", arata Chao-Lin Kuo, fizician la Stanford, alt membru al echipei de cercetatori.

Tom LeCompte, fizician la CERN, care nu a participat la cercetari, este de parere ca descoperirea constituie "cel mai important anunt in domeniul fizicii de multi ani".

"Ar putea aduce un premiu Nobel" autorilor descoperirii, a declarat el pentru AFP, comparand-o cu bosonul lui Higgs (2012), elementul esential al teoriei modelului standard, particula elementara ce da masa multor alte particule. Detectarea directa a undelor gravitationale este "remarcabila" in masura in care permite sa se afle ce s-a intamplat "in primul moment dupa Big Bang", a adaugat el.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1692 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iata,inca o confirmare a Creatiei

Consider ca aceasta descoperire este hotaratoare pentru confirmarea Big Bang-ului,a aparitiei Universului dintr-un unic centru-Centrul Creatiei Divine-confirma expansiunea extrem de rapida si violenta a Universului in prima fractiune de secunda din existenta sa, confirma faza numita inflatie cosmica etc.Toate prezinta interes,si demonstreaza inca o data ca Universul este o creatie extraordinara a unei Inteligente Absolute=DUMNEZEU.

 

Cum ...

ai ajuns la concluzia asta ? Sunt curios cum legi punctele de la miscarile gravitationale la dumnezeu. De-abia au descoperit niste unde si anumite miscari ca deja ai tras concluzia ca a fost dumnezeu dar in baza caror dovezi ? Iar daca tot o luam in niste infundaturi logice si dumnezeu a creat universul atunci pe el cine l-a creat ? De ce sa ne oprim la el ?

Cine l-a creat pe DUMNEZEU ?

"A fi creat" este un verb aplicabil numai creatiei , nu si CREATORULUI. La fel si Universul,timpul si spatiul,iar prin aceasta descoperire,se face si mentiunea ca primele miscari ale Bing Bang-ului ce confirma o nastere,in fapt o creatie a acestuia. Si citez din articol;"Fizicieni americani au anuntat luni ca au detectat primele miscari ale Big Bang, confirmand astfel teoria nasterii Universului acum aproape 14 miliarde de ani". Dumnezeu nu a fost creat, EL ESTE. E transcendent, dincolo de spatiu si timp. Nu are inceput si sfarsit.Este lipsita de orice logica,si absurda intrebarea,dar pe EL cine l-a creat ?Daca ar fi creat de cineva ar insemna ca nu mai este DUMNEZEU, fiind creat devine creatura si inseamna ca altcineva este mai mare ca Dumnezeu, ceea ce este imposibil si absurd totodata!In ce priveste gravitatia,undele gravitationele si DUMNEZEU,este o relatie complexa,ce nu poate fi analizata,fie si sumar intr-un simplu articol.Ce pot sa iti spun este ca gravitatia care se manifesta cu o forta uriasa, transforma lumea astrala, si actioneaza cu precizia unui mecanism extrem de bine pus la punct.pe care numai DUMNEZEU il putea creia.

Legaturile pe care le faceti ...

sunt destul de slabe. Intrebarea oricum ramane : cum faceti legatura intre miscarile magnetice si dumnezeu ? Ce anume va indica prezenta unui creator ? Argumentul care il iei din o traducere facuta de dl. autor nu te ajuta sa iti sustii punctul, adica : descoperirea confirma nasterea universului .. da .. a universului in forma actuala. Universul exista si "atunci" intr-o alta forma. Ei se refera la modul in care este azi, cum noi il vedem.
Daca dumnezeu este trascendent si chiar vrei sa o luam pe calea asta atunci cum poti afirma existenta unei fiinte care nu poate fi detectata si exista dincolo de spatiu si timp ? Cum poti afirma existenta lui dumnezeu daca nu exista pe nici un plan percepibil ? Iar daca afirmi asta nu poti spune ca a creat universul : el exista in afara timpului si spatiului deci nu poate, logic, sa i-a parte la nici o actiune care influenteaza planul nostru de existenta. Ceea ce propui este foarte convenabil pentru religiosi: dumnezeu nu este deloc logic si este trascendent. Nu poate fi vazut, auzit, simtit si inteles dar totusi parca stim ce vrea si cum vrea. Trebuie sa intelegi ca daca il faci pe dumnezeu dincolo de logica atunci nu poti sa ii afirmi existenta. Iar ca sa o afirmi trebuiesc dovezi care nu exista.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor