Noi informatii despre o specie enigmatica de hominizi

Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 14:22
5476 citiri
Noi informatii despre o specie enigmatica de hominizi
Foto: Arhiva Pixabay

O echipa de cercetatori a reusit, cu ajutorul unor tehnici complexe pentru determinarea varstei fragmentelor de oase, dentitie si artefacte descoperite intr-o pestera siberiana, sa ofera noi indicii despre o specie enigmatica de hominizi, posibil mai avansata decat se credea anterior.

Cercetarile publicate miercuri scot la lumina informatii despre denisovan, o specie de hominizi cunoscuta doar din ramasitele descoperite in pestera Denisova din Muntii Altai, Rusia, relateaza Reuters.

Desi oamenii de stiinta detin inca putine informatii, acest stramos al omului si-a pus amprenta genetica asupra speciei noastre, Homo sapiens, in special la populatia indigena din Papua Noua Guinee si Australia, care a pastrat o mica, dar semnificativa urma de ADN denisovan, dovada incrucisarii dintre specii in trecutul indepartat.

Fosile si urme de ADN demonstreaza ca denisovanii au trait in pestera din Muntii Altai cu cel putin 200.000 pana la 50.000 de ani in urma, iar Omul de Neandertal, o specie inrudita de hominid, a fost prezent acolo cu 200.000 pana la 80.000 de ani in urma, concluzioneaza noul studiu. Uneltele din piatra indica faptul ca una sau ambele specii ar fi putut trai in pestera incepand cu 300.000 de ani in urma.

Anul trecut, cercetatorii au descris un fragment de os gasit in Pestera Denisova apartinand unei fete a carei mama era o neandertaliana, iar tatal un denisovan, dovada a incrucisarii acestor specii. Fata, botezata "Denny", a trait cu circa 100.000 de ani in urma, demonstreaza noul studiu.

Mai multe pandantive fabricate din dinti si varfuri de oase de animale gasite in pestera au fost datate ca avand o vechime cuprinsa intre 43.000 si 49.000 de ani. Este posibil ca artefactele sa fi fost fabricate de denisovani, ceea ce ar putea sugera ca acesti hominizi aveau un anumit grad de compexitate intelectuala.

"De obicei, astfel de obiecte sunt asociate, in Europa Occidentala, cu expansiunea speciei noastre si sunt considerate repere ale comportamentului modern, dar in acest caz, denisovanii ar putea fi chiar ei creatorii", a spus cercetatoarea din domeniul arheologiei Katerina Douka, de la Institutul Max Planck pentru Stiinta Istoriei Umane din Germania.

Specia noastra a aparut in Africa cu circa 300.000 de ani in urma, dupa care a migrat in alte zone de pe glob. Nu exista dovezi care sa ateste ca Homo sapiens ajunsese in pestera Denisova atunci cand au fost fabricate aceste artefacte.

Dovezile existentei denisovanilor sunt putine si includ trei dinti si un os al degetului.

"Descoperirea unor noi fosile ar fi binevenita, intrucat nu stim nimic despre aspectul fizic al denisovanilor, in afara faptului ca aveau degete groase", a spus Zenobia Jacobs, specialista in geocronologie de la Universitatea Wollongong din Australia.

"Prezenta ADN-ului acestora la aborigenii australieni si populatia din Noua Guinee sugereaza ca acestia erau destul de raspanditi in Asia, posibil chiar in sud-estul Asiei, dar trebuie sa gasim dovezi solide ale prezentei lor in aceste regiuni pentru a descrie istoria completa a denisovanilor", a adaugat Richard 'Bert' Roberts, specialist in geocronologie la Universitatea din Wollongong.

Cercetarea a fost publicata in revista Nature.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#studiu denisovani, #studiu hominizi denisovan , #descoperire
Comentarii