Noi texte scoase la iveala din pesterile ce au ascuns Manuscrisele de la Marea Moarta

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 21:58
5717 citiri
Noi texte scoase la iveala din pesterile ce au ascuns Manuscrisele de la Marea Moarta
Foto: National Geographic

Un arheolog din Israel a anuntat o descoperire extraordinara, a unor texte vechi provenite din pesterile de la Qumran, unde s-au gasit Manuscrisele de la Marea Moarta. Cele noua manuscrise, care dateaza de acum 2.000 de ani, contin un text biblic.

Yonatan Adler de la Universitatea Ariel din Israel a facut anuntul in cadrul Seminarului international "Istoria pesterilor de la Qumran", care s-a desfasurat la Lugano, Elvetia, potrivit Ancient Origins.

Manuscrisele au fost gasite ascunse in interiorul a trei traiste din piele, lucruri traditionale pe care le purtau iudeii in acea vreme.

Acestea au fost scoase din pesterile de la Qumran in anii '50, dar nu au fost niciodata examinate sau analizate pana cand arheologul Yonatan Adler a gasit traistele. Folosind cele mai noi tehnologii, acum este posibil sa se vada textele de pe vechile manuscrise.

"Sunt foarte mandru ca in laboratorul nostru, folosind cele mai avansate tehnologii, putem reconstitui istoria de-acum doua mii de ani", a declarat Pnina Shor, seful laboratorului de conservare din cadrul Autoritatii pentru Antichitati din Israel.

Qumran a fost un oras locuit de catre o comunitate eseniana de pe malul vestic al Marii Moarte, in apropiere de Ierihon. Orasul a devenit celebru in anul 1947, cand un beduin a descoperit peste 900 de texte, care au ajuns sa fie cunoscute in intreaga lume drept Manuscrisele de la Marea Moarta.

Dintre acestea, 750 sunt in ebraica, 150 in aramaica si un numar mai mic in limba greaca. Manuscrisele de la Marea Moarta contin cele mai vechi versiuni cunoscute ale Bibliei ebraice si sunt considerate drept cea mai mare descoperire arheologica din istorie.

Textele au fost datate de la sfarsitul secolului al III-lea i.Hr. pana in secolul I d.Hr. si au fost descoperite in 11 pesteri din apropiere de Qumran intre anii 1947 si 1956.

Dintre acestea, doar 20% au fost publicate, restul de 80% au ramas blocate intr-un seif secret de la Muzeul Rockefeller din Ierusalim, timp de mai bine de 35 de ani.

Continutul textelor celor noua manuscrise scoase la iveala recent nu a fost inca publicat.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#noi texte pesteri Qumran, #noi manuscrise Marea Moarta, #manuscrisele marea moarta, #texte Qumran Biblia ebraica , #descoperire