O descoperire de exceptie - megalitii gemeni

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 19:18
10925 citiri
O descoperire de exceptie - megalitii gemeni

Dragostea de traditii si patriotismul au facut ca un om simplu, cercetator amator al magalitilor din Romania - il numesc aici pe domnul Burcu Vasile din Drobeta Turnu Severin - sa descopere, studiind si comparand, un lucru uluitor. Nu stiu daca exista o lucrare care sa constate oficial acelasi lucru, dar daca nu exista putem spune ca asistam la o descoperire de exceptie.

Fiind, dupa cum spuneam, un admirator, as putea spune un sclav al plaiurilor si megalitilor din Romania, a contactat si a fost contactat la randul sau de impatitmiti ai aceleiasi pasiuni din toata tara si alte tari. Studiind pozele puse la dispozitie, a fost contrariat de asemanarile izbitoare dintre doua fotografii primite din locatii diferite.

Initial a crezut fie ca memoria ii joaca o festa, fie ca unul din cei ce i-au trimis fotografiile a uitat pe unde a fost si ce a fotografiat.

Apoi, studiind atent, si-a dat seama ca nu e vorba de nicio greseala sau nicio confuzie. Fotografiile respective reprezentau doua opere total diferite, aflate in doua puncte diferite, dar aproape identice sau chiar identice, daca scoatem din ecuatie modificarile aduse de timp si om, odata cu trecerea anilor.

Primul dintre ele este Sfinxul din comuna Cetateni, judetul Arges, sau cum i se mai spune, Negru Voda, datorita apropierii de Cetatuia Negru Voda, ea insasi un motiv de studiu si venerare, datorita vechimii si ciudateniei. Pe langa acest sfinx trec multi oameni, in drum spre chilia sapata in stanca, si aproape ca nu o baga in seama, fiind doar o simpla piatra care "pare sa semene cu ceva" poate cu un sfinx, poate cu un caine de paza, cine stie, dar lipsita de vreo importanta pana la acest moment.

Toate legendele din partea locului se leaga de Cetatea lui Negru Voda, pentru ca, nu e asa, e mai de "actualitate" si da mai bine. Cine ar fi interesat de un menhir"? Menhir este un monument megalitic (funerar sau de cult) de la sfarsitul epocii neolitice, construit din blocuri de piatra neprelucrata dispuse vertical, in aliniamente sau izolate. Sunt cunoscute exemple de menhire izolate, datand si din epoca bronzului si epoca fierului".

Aceasta este definitia in Wikipedia. Pai de astea se ocupa doar aia bolnavi, nu oamenii normali la cap. Da mai bine la turisti sa spunem Negru Voda, nu?

Al doilea menhir identic este Ignis, un menhir situat in Maramures, pe platoul cu acelasi nume. De data aceasta, menhirul si-a pastrat numele (sa fie, oare, o simpla coincidenta sau cu adevarat traditiile si spiritul ancestral s-au pastrat mai bine in tara motilor, cei despre care se spune ca sunt strabunii galilor si ai bascilor?) si nu doar atat, imprumutandu-l si platoului pe care se gaseste expus si...mai cui?

Pai, ia sa vedem, ce gasim despre Ignis ? Ignis -Agnis este identificat cu Zeul Focului, focul insusi, focul ditrugator, dar si focul purificator, focul sacrificator. Unde il gasim ? Pai il gasim in sanscrita si in Vede.

Zeul Agnis (lat Ignis,hitt. agnis) este zeul focului in hinduism si apare si in vede si in upanishade.

Igni(agni) in sanscrita, este unul din principalii zei vedici. El este zeul focului si cel ce primeste sacrificiile. Sacrificiile facute prin Agnis ajung la toti zeii, pentru ca Agnis este mesagerul de la si catre ceilalti zei, dar si mesagerul dintre cer si pamant, dintre muritori si nemuritori, dintre trecut si viitor.

De aceea importanta sa este majora, pentru ca era singurul zeu care putea sa transmita mesaje catre toti ceilalti zei si se credea ca orice ofranda facuta lui ajunge si la ceilalti. Deci multumindu-l pe Agnis-Ignis, ii multumesti si pe ceilalti zei.

El este legatura cu ceilalti zei, Vayu si Indra, zeii aerului si al cerului. Legatura dintre cer si pamant este facuta prin sacrificiul focului si de aceea Ignis -Agnis este foarte important. Ei bine, in Romania, acest ritual al sacrificiului prin foc s-a pastrat de Ignat(ignis-ignat), cand se taie porcul si se parleste in foc de paie. O alta coincidenta sau un mesaj transmis prin traditii pagane ?

Acesti doi menhiri, situati la distante apreciabile unul de altul, sunt identici si privindu-i nu poti sa nu-ti pui niste intrebari :

Ce ii leaga ?

Cati mai sunt ca ei ?

Ce vor sa transmita ?

E cineva dispus sa ii cerceteze si sa le descopere secretele ?

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#megaliti gemeni Romania, #Sfinx Cetateni Arges, #menhir Ignis Maramures, #Burcu Vasile megaliti , #descoperire