O lume ascunsa, descoperita sub fundul oceanului

Sambata, 16 Martie 2013, ora 16:46
5495 citiri
O lume ascunsa, descoperita sub fundul oceanului
Foto: Daily Mail

Oamenii de stiinta au facut o descoperire neobisnuita sub fundul oceanului, o lume ascunsa, un univers paralel. Cercetatorii au gasit mici creaturi care traiesc in absenta totala a luminii, in interiorul crustei de bazalt a oceanului.

Aceste vietuitoare, aflate sub 2,5 kilometri de apa si sute de metri de sedimente, traiesc deconectate in intregime de lumea de la suprafata, scrie Daily Mail.

Rezultatele studiilor publicate in revista Science au scos la iveala dovezi ale unui ecosistem vast, ale carui caracteristici sunt total diferite de orice investigatie anterioara.

Probele prelevate de pe fundul oceanului de pe coasta de vest a Statelor Unite contin urme ale unor microorganisme care traiesc fara lumina, in adancuri.

"Noi oferim prima dovada directa a existentei vietii in crusta oceanului adanc ingropata. Descoperirile noastre sugereaza ca acest ecosistem vast este in mare parte sustinut de catre chemosinteza", a spus Mark Lever, microbiolog care a lucrat la acest studiu, de la Centrul pentru Geomicrobiologie de la Universitatea Aarhus din Danemarca.

Este cunoscut faptul ca lumina soarelui este o conditie esentiala pentru viata de pe Pamant. Organismele fotosintetice folosesc lumina Soarelui pentru a transforma dioxidul de carbon in material organic, care alcatuieste fundamentul lanturilor alimentare de pe Pamant.

Dar viata din rocile poroase aflate in crusta oceanica este fundamental diferita. Energia deriva din procesele geochimice.

"Microorganismele folosesc hidrogenul ca sursa de energie pentru a transforma dioxidul de carbon in material organic", a declarat Lever.

Crusta oceanica acopera 60% din suprafata Pamantului. Luand in considerare volumul, acest lucru o face cel mai mare ecosistem de pe Terra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#descoperire lume ascunsa ocean, #univers paralel fundul oceanului, #ecosistem descoperit crusta oceanului, #existenta vietii crusta oceanului , #descoperire