O noua dilema etica a cercetatorilor: O omida ar putea scapa planeta de plastic, dar afecteaza si albinele

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 19:18
5195 citiri
O noua dilema etica a cercetatorilor: O omida ar putea scapa planeta de plastic, dar afecteaza si albinele
Foto: Ziare.com

Oamenii de stiinta au descoperit ca o omida crescuta in scopuri comerciale, ca momeala pentru pescuit, si care paraziteaza totodata stupii, are capacitatea de a consuma polietilena, unul dintre tipurile de plastic cele mai rezistente si mai des utilizate. Ea poate deveni astfel solutia biodegradabila contra poluarii prin plastic.

Viermele de ceara, larva unei insecte comune numita molia mare a cerii (gaselnita), este un daunator care afecteaza stupii de albine din Europa. In salbaticie, viermii traiesc ca paraziti in coloniile de albine dupa ce moliile cerii depun ouale in stupi.

Descoperirea recenta a fost facuta intamplator, dupa ce cercetatoarea Federica Bertocchini, pasionata de apicultura, a indepartat larvele parazite din stupi si i-a depozitat temporar in pungi de cumparaturi. Dupa ce a observat ca in recipientele cu viermi au aparut gauri, Bertocchini, de la Institutul de Biomedicina si Biotehnologie din Cantabria (CSIC), Spania, a inceput un experiment alaturi de Paolo Bombelli si Christopher Howe de la Departamentul de biochimie al Universitatii Cambridge.

In cadrul studiului controlat, circa o suta de viermi de ceara au fost expusi la o punga de plastic obisnuita. Dupa doar 40 de minute in aceasta au aparut gauri, iar dupa 12 ore s-a observat o reducere cu 92 mg a masei de plastic.

Potrivit cercetatorilor, aceasta rata de degradare este extrem de rapida in comparatie cu alte descoperiri recente. Una dintre acestea, realizata anul trecut, a identificat o bacterie capabila sa distruga anumite tipuri de plastic la o rata de doar 0,13 mg pe zi.

De acest proces este responsabila o anumita enzima, iar "reproducerea ei pe scara larga folosind metode biotehnologice ar putea fi realizabila", dupa spusele lui Bombelli, autorul studiului publicat luni in jurnalul "Current Biology".

"Aceasta descoperire ar putea fi un instrument important pentru a scapa de deseurile de pungi de polietilena din zonele de deversare a deseurilor si oceane", a precizat cercetatorul.

Polietilena este intens utilizata pentru ambalare si constituie 40% din cererea totala de produse din plastic din Europa - unde pana la 38% din plastic sunt aruncate in zonele de depozitare a deseurilor.

La nivel mondial, circa un trilion de pungi de plastic sunt folosite in fiecare an.

Omizile mananca plasticul modificand totodata compozitia sa chimica, dupa cum a explicat Bombelli care a precizat ca urmatorul pas il reprezinta identificarea procesului molecular care sta la baza acestei reactii pentru a izola enzima responsabila de distrugerea plasticului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#omida poluare plastic, #omida consum plastic, #omida consum polietilena , #descoperire