Ziare.com

O parte dintr-un continent pierdut a fost descoperita sub Canada (Foto)

Vineri, 27 Martie 2020, ora 10:27

   

O parte dintr-un continent pierdut a fost descoperita sub Canada (Foto)
O parte dintr-un continent pierdut a fost descoperita sub Canada, iar dovezile se ascundeau in roci care isi au originea in interiorul Pamantului, la adancimi la care se formeaza diamantele.

Secretul era ascuns intr-un strat de roci vulcanice denumit chimberlit (roci diamantifere), conform unui material publicat de Live Science.

Chimberlitul isi are originea la mari adancimi, in magma din mantaua terestra si poate "pescui" diamante in drumul sau spre suprafata, cu prilejul eruptiilor vulcanice.

Chimberlitul din insula Baffin, in nordul Canadei, este colectat de o companie de extragere a diamantelor.

Oamenii de stiinta au aflat ca, din punct de vedere chimic, compozitia chimberlitului de pe insula Baffin este similara unui continent demult disparut, ce s-a format in urma cu aproximativ 3 miliarde de ani si s-a destramat acum 150 de milioane de ani.

O parte din acest vechi continent inca "ancoreaza" parti din America de Nord, iar pornind de la locatia mostrelor de chimberlit, dimensiunea acelei placi continentale stravechi este cu aproximativ 10% mai mare decat se credea anterior.

"Descoperirea acestor parti 'pierdute' este ca si cand gasesti o piesa dintr-un puzzle care iti lipsea demult", a comentat coordonatorul acestui studiu, Maya Kopylova, geolog la Universitatea din British Columbia (Canada).

Masele continentale ale Pamantului nu au aratat mereu asa cum sunt acum. Primele continente au aparut inca din "copilaria" Pamantului. Placi enorme, din roca, denumite cratoane, s-au faramitat si au format apoi mase de uscat de dimensiuni mai mici. Cratoanele sunt blocuri mari si stabile din litosfera ce formeaza nucleele continentelor.

"Un fragment din cratonul nord-atlantic este in prezent parte din Scotia", a declarat Kopylova pentru Live Science.

Un alt astfel de fragment este parte a Groenlandei, iar un altul este parte a peninsulei Labrador din estul Canadei.

"Acum am mai descoperit un astfel de fragment pe insula Baffin", a precizat ea.

Timp de sute de milioane de ani, tectonica placilor a impins continentele unul in altul, pentru a forma supercontinente gigantice, doar pentru ca apoi sa le faramiteze si sa le disperseze, pentru a le aduna din nou laolalta.

Ultimul dintre aceste supercontinente, Pangeea, a inceput sa se separe in urma cu aproximativ 200 de milioane de ani, iar acum aproximativ 60 de milioane de ani, fragmentele s-au separat in cele 7 formatiuni familiare: Africa, Antarctica, Asia, Australia, Europa, America de Nord si America de Sud.

Mostrele de chimberlit de pe insula Baffin provin de la o adancime de aproape 400 de kilometri si sunt similare din punct de vedere chimic cu mostrele de roci din mantaua terestra de sub cratonul Atlanticului de Nord, in Groenlanda, conform studiului.

Sub majoritatea ramasitelor din vechile continente, mantaua superioara contine aproximativ 65% olivina (principalul mineral din mantaua superioara) si aproximativ 25% ortopiroxen. Prin comparatie, compozitia mantalei de sub cratonul nord-atlantic este formata din aproximativ 85% olivina si in jur de 10% ortopiroxen.

Raportul acestor minerale in cazul mostrei de chimberlita pe insula Baffin corespunde indeaproape cratonului nord-atlantic, conform lui Kopylova.

Acum, oamenii de stiinta cunosc cu certitudine faptul ca insula Baffin a facut la un moment dat parte din cratonul Atlanticului de Nord.Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre continent disparut descoperit Canada
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 6378 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

(foto) ne arata....

...STEAGUL canadei:
=============
"O parte dintr-un continent pierdut a fost descoperita sub Canada (Foto)
Vineri, 27 Martie 2020, ora 10:27"
"sursa: agerpres"
================
face steagul falfaitor al canadei "parte dintr-un continent pierdut a fost descoperit SUB Canada (Foto)" ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor