Oamenii au devenit o forta geologica. Bun venit in era Antropocena!

Autor: Ana Ilie
Duminica, 19 Iunie 2011, ora 17:23
2745 citiri
Oamenii au devenit o forta geologica. Bun venit in era Antropocena!

Incalzirea globala, cresterea nivelului marii, extinctia in masa a speciilor: omenirea schimba fata planetei intr-o asemenea masura incat tot mai multi oameni de stiinta doresc sa proclame o noua epoca geologica.

Geologul britanic Jan Zalasiewicz explica, pentru Spiegel, de ce ne aflam, de fapt, in plina era Antropocena.

Era in care ne aflam se numeste Holocen - multi oameni de stiinta doresc insa sa-i schimbe numele in era Antropocena, intrucat omenirea determina schimbari semnificative in biodiversitatea pamantului, spune expertul britanic. Laureatul Nobel Paul Crutzen a fost primul om de stiinta care a ridicat oficial chestiunea, in 2002, in revista Nature, iar Antropocen trebuie sa fie interpretata drept "epoca omului".

Emisiile de dioxid de carbon conduc la incalzirea globala si acidifierea oceanelor, si lista impactului oamenilor asupra sistemului planetar nu se opreste aici, ci e foarte lunga. Unele dintre aceste schimbari au loc in prezent, altele, precum cresterea nivelului marii, vor rezulta din incalzirea globala si se vor dezvolta timp de milenii de-acum incolo.

Numirea prezentei epoci Antropocena se bazeaza si pe refacerea depozitelor sedimentare care construiesc noi nivele de sol, fiind vorba in special de straturile construite de om, anume orasele.

Schimbarea denumirii nu este insa chiar atat de simpla, spune expertul: mai intai trebuie demonstrat ca schimbarile climatice globale care au avut loc sunt suficiente pentru a lasa semnale distinctive si semnificative in straturile care se formeaza azi si vor continua sa se formeze maine. Este vborba despre semnalele care marcheaza clar era Antropocena drept un interval separat in timpul geologic."Era Antropocena" trebuie, asadar, sa fie justificabila din punct de vedere geologic.

In al doilea rand, trebuie stabilit ca o astfel de denumire va fi folositoare pentru oamenii de stiinta, si nu o problema sau o chestiune sacaitoare. Bineinteles ca exista si oameni de stiinta care contrazic aceasta schimbare, insa exista si destul interes in cercurile stiintifice, majoritatea fiind de acord ca noul concept merita o aprofundare.

Faptul ca omul, ca specie, a devenit o forta geologica, deci capabila sa schimbe in mod fundamental fata pamantului, este atat un avertisment, cat si un apel la o mai buna intelegere a fenomenelor care se desfasoara pe pamant, in care omul joaca un rol esential, crede expertul.

Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#era antropocena, #era geologica, #incalzire globala , #descoperire