Oamenii de Neanderthal, decimati de eruptiile vulcanice

Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 15:26
2855 citiri
Oamenii de Neanderthal, decimati de eruptiile vulcanice

Eruptiile vulcanice petrecute acum 40.000 de ani, in Europa, in zona Italiei si a Caucazului, au decimat populatiile de neanderthalieni.

Prin analizele de polen si cenusa din straturile de roca, cercetatorii si-au dat seama ca eruptiile vulcanice au secerat triburile de oameni de neanderthal, potrivit National Geographic.

Variatia concentratiei de polen gasita in straturile de roca din Pestera Mezmaiskaya din Rusia demonstreaza ca vegetatia a fost distrusa de fenomenele vulcanice.

"Am analizat toate straturile in care era prezenta vulcanica si am descoperit ca nu se gasesc urme de polen, ceea ce inseamna ca nu mai erau plante", declara unul dintre savantii antropologi.

Decimarea plantelor a condus la declinul mamiferelor erbivore afectand populatiile de neanderthalieni, care se bazau pe acestea pentru hrana.

O alta teorie a extinctiei face referire la oamenii moderni care au concurat cu neanderthalieni pentru hrana si teritoriu si au invins.

Cu toate ca au supravietuit multor ere glaciare si erau familiarizati cu activitatea vulcanilor, neanderthalienii au intalnit in puternicele eruptii de acum 40.000 de ani o bariera pe care nu au reusit sa o depaseasca.

"E usor sa te adaptezi la un eveniment care se petrece de-a lungul catorva generatii, poti gasi alte locuri sa te muti, insa aceste eruptii vulcanice nu s-au incadrat in acest tipar. Au fost mult prea dezastruoase", completeaza Dr. Cleghorn.

In acele timpuri au existat in Europa si grupuri de Homo Sapiens, insa acestia au reusit sa evite extinctia datorita populatiilor mari prezente in Asia si Africa, pe cand majoritatea neanderthalienilor se aflau in Europa si nu au mai avut forta de a renaste ca specie.

In plus, oamenii de neanderthal aveau de infruntat grupurile de Homo Sapiens care incepusera sa ocupe zone din Europa, iar seria de eruptii vulcanice a fost, probabil, doar ultima lovitura de sabie peste aceasta specie umanoida muribunda.

De pe alta parte, teoria creationista, care deriva din religie, spune ca omul s-a format brusc, din "pamant" modelat de "mainile lui Dumnezeu" care i-a dat "suflare" transformandu-l in Adam, primul individ al speciei umane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#oameni Neanderthal vulcani, #eruptii vulcanice oameni Neanderthal , #descoperire