Oamenii de stiinta sustin ca au gasit dovada existentei lui Dumnezeu

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 23:12
35867 citiri
Oamenii de stiinta sustin ca au gasit dovada existentei lui Dumnezeu
Foto: Survival

Doi oameni de stiinta, Christoph Benzmuller de la Universitate Freie din Berlin si Bruno Woltzenlogel de la Universitatea de Tehnologie din Viena, sustin ca au descoperit dovada existentei lui Dumnezeu.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie cercetatorii au folosit un calcul matematic, o teorema de la inceputul secolului al XX-lea a matematicianului austriac, Kurt Godel, si un computer Apple MacBook, potrivit Spiegel.

Teorema apartine initial lui Anselm de Cantenburry si a fost preluata de Kurt Godel. Ea afirma ca Dumnezeu, prin definitie, este ceva care nu poate fi conceput. In timp ce Dumnezeu exista in intelegerea acestui concept, noi il putem imagina ca pe ceva foarte mare daca exista in realitate. Prin urmare, El trebuie sa existe.

Argumentul nu a fost tocmai unul nou. Timp de secole, multi au incercat sa foloseasca acest tip de rationament abstract pentru a dovedi posibilitatea sau necesitatea existentei lui Dumnezeu. Dar modelul matematic compus de Godel a propus o dovada a ideii. Teoremele si axiomele sale pot fi exprimate ca niste ecuatii matematice.

Folosindu-se de un calculator, Benzmuller si Woltzenlogel au aratat ca dovada lui Godel a fost corecta, cel putin la nivel matematic, prin intermediul logicii superioare. Lucrarea celor doi oameni de stiinta a fost intitulata "Formalizarea, mecanizarea si automatizarea dovezii lui Godel, privind existenta lui Dumnezeu".

Prima versiune a acestei dovezi ontologice a fost in anul 1941, dar nu a fost facuta publica decat la inceputul anilor '70, cand Godel se temea ca ar putea muri, inainte de a anunta aceasta teorie.

Acum, Benzmuller spera ca folosind asemenea exemplu, poate sa atraga atentia asupra acestei metode. "Nu stiam ca va crea un interes public imens, dar (dovada ontologicala a lui Godel) a fost cu siguranta un exemplu mai bun decat ceva inaccesibil in matematica sau in inteligenta artificiala".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#descoperire dovada existenta Dumnezeu, #teorema Godel existenta Dumnezeu, #oameni stiinta existenta Dumnezeu , #descoperire