Orasul unui popor misterios aparut de nicaieri

Duminica, 07 August 2011, ora 12:52
6035 citiri
Orasul unui popor misterios aparut de nicaieri
Foto: Live Science

Un popor a carui scriere nu a fost inca descifrata in totalitate a lasat in urma lucruri care abia acum sunt descoperite.

Arheologii au facut aceasta descoperire foarte importanta in centrul Africii. Ei au gasit ramasitele celei mai vechi cladiri din orasul stravechi Meroe, situat in centrul Sudanului.

Meroe era capitala unui imperiu vast, care a prosperat acum 2.000 de ani, orasul fiind situat pe fluviul Nil, scrie Live Science. El a fost condus de o dinastie de regi care au domnit peste aproximativ 1.500 de kilometri.

Teritoriul se intindea din sudul Egiptului pana in sudul capitalei de acum a Sudanului, Khartoum. Oamenii din Merroe au construit palate si mici piramide. Ei au inventat si un tip de scriere care nu a putut fi descifrata in totalitate de specialisti.

In aceasta zona se fac lucrari de excavatie de mai bine de 150 de ani, dar orasul pare a fi iesit de nicaieri, spun arheologii. "In zona centrului Sudanului avem o problema interesanta de cercetare.

Suntem familiari cu culturile preistorice, de la Epoca de Piatra pana in Neolitic, dar dupa aceea nu mai avem nimic. Din anul 800 i.H. apare cultura Meroe", a declarat Krzysztof Grzymski, de la un muzeu din Ontario, Canada.

Totul iese la iveala

Specialistii spun ca palatul sugereaza faptul ca acolo a existat si un templu dedicat lui Amun, un zeu egiptean foarte venerat. Datarea cu carbon indica faptul ca acest palat descoperit este din jurul anului 900 i.H.

Acest popor pare a fi avut o traditie semi-nomada de pastori. Ei se bazau pe produsele obtinute de la animale si pe agricultura. Grzymski mai spune ca palatul ar fi fost un centru administrativ.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#ramasite oras meroe sudan, #khartoum africa fluviul nil , #descoperire