Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

"Particula lui Dumnezeu", la un pas de a fi descoperita

Marti, 08 Aprilie 2008, ora 13:35
6808 citiri
"Particula lui Dumnezeu", la un pas de a fi descoperita

Asa numita "particula a lui Dumnezeu", una dintre cele mai enigmatice "verigi lipsa" pentru fizicienii care incearca sa explice nasterea universului, este pe cale de a fi idenificata, anunta Reuters.

Peter Higgs, profesor de fizica la Universitatea din Edinburgh, a declarat ca acceleratorul de particule de la Geneva va demonstra ca a avut dreptate in privinta existentei unei forte care a creat materia si a facut viata posibila. Higgs a vorbit pentru prima oara despre aceasta particula in urma cu 40 de ani.

Daca estimarile lui Higgs se dovedesc corecte, cercetatorul in varsta de 78 de ani poate miza in curand pe un premiu Nobel. Mai importante sunt insa consecintele experimentului de la Geneva, care incearca sa demonstreze existenta "particulei lui Dumnezeu", cunoscuta si sub numele de "particula Higgs".

In sofisticata masinarie de la Geneva, cu o lungime de 27 de km, particulele urmeaza sa fie ciocnite la viteze extrem de mari, pentru a recrea Big-Bangul, la o scara cu mult mai mica, evident. Cercetatorii spera sa dezlege astfel enigmele nasterii Universului, insa refuza sa se gandeasca la un scenariul sumbru in care experimentul ar da gres. Magnetii masinariei sunt atat de puternici, incat "daca cineva manuieste un ciocan prin apropiere, ar face bine sa poarte casca de protectie".

"Aceasta este o masina a Genezei. Ea ne va ajuta sa dezlegam secretul originii universului", a explicat profesorul Michio Kaku, de la Universitatea din New York.

Inca de la inceputul anilor '60, Higgs a sustinut ca imediat dupa Big Bang s-a format un camp invizibil de forta care da masa universului si care face viata posibila. El a ajuns la aceasta concluzie incercand sa explice de ce masa dispare atunci cand materia este sparta si redusa la cele mai mici componente ale sale: molecule si atomi.

In prezent, aproape toti cercetatorii cred in existenta particulei magice, care a aparut la cateva milisecunde dupa ce Big Bangul a creat universul, in urma cu circa 15 miliarde de ani.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#higgs, #particula, #big bang, #accelerator, #geneva , #descoperire