Premiera in lumea medicala: orbirea ar putea fi invinsa!

Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 23:04
3534 citiri
Premiera in lumea medicala: orbirea ar putea fi invinsa!
Foto: The Sydney Morning Herald

O premiera in lumea medicala poate aduce o veste buna pentru persoanele care si-au pierdut vederea. Astfel, orbirea ar putea sa fie prima dizabilitate majora care sa dispara.

In Statele Unite, un ochi bionic este deja pe piata, iar terapia cu celule stem pare sa refaca vederea soarecilor.

Recent, oamenii de stiinta din Marea Britanie au reusit sa printeze cu succes celule ale retinei. Oamenii de stiinta au mai folosit tehnici de printare 3D cu celule vii si inainte, insa procesul este mai eficient atunci cand se utilizeaza un anumit tip de celule.

Potrivit The Sydney Morning Herald, in studiul realizat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge, Anglia, acestia au extras doua tipuri de celule din retina de sobolan si le-au trimis printr-o duza de imprimanta pentru a vedea daca au supravietuit.

Majoritatea celulelor au fost intacte, asa incat oamenii de stiinta au fost capabili sa realizeze cu succes o cultura de celule printate care au evoluat la fel de bine ca cele normale. Dintre celulele care initial pareau sa fi fost ruinate, s-a dovedit ca unele se prinsesera de imprimanta.

Celulele gliale, o parte a sistemului nervos, au o importanta majora in studiu ca parte a abordarii de regenerare a tesutului, deoarece, atunci cand ele sunt activate, elibereaza un factor de crestere care ajuta la restabilirea conexiunilor dintre ganglioni si nervul optic.

O adevarata provocare va fi pentru cercetatori sa testeze daca este posibil sa printeze conuri si bastonase pentru a putea reda vederea pacientilor. In caz ca vor reusi sa printeze si aceste elemente, atunci crearea unei retine functionale cu ajutorul unei imprimante 3D va deveni realitate.

Mai mult decat atat, chiar daca printarea conurilor si bastonaselor nu se va putea realiza, celulele gliale si cele ganglionare printate ii vor ajuta pe specialisti sa realizeze alte studii asupra proliferarii celulare si asupra modului in care vor putea trata pacientii care se confrunta cu probleme de vedere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Cercetare vindecare orbire, #tratament vindecare orbire, #celule retina orbire , #descoperire