Putem calatori in timp si fara ajutorul "gaurii negre"?

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 22:59
5893 citiri
Putem calatori in timp si fara ajutorul "gaurii negre"?
Foto: freeline.ro

Unul dintre cei mai cunocuti teoreticieni ai mecanicii cuantice, Seth Lloyd, a publicat un articol in legatura cu posibilitatea calatoriei in timp.

Pana acum, se sustinea ca am putea calatori in timp doar printr-o gaura neagra. Aceasta posibilitate nu poate fi verificata in practica deoarece nu avem acces la un asemenea fenomen. Lloy abordeaza altfel problema, din perspectiva mecanicii cuantice, conform revistei New Scientist.

El afirma ca fotonii pot fi trimisi in trecut. Einstein sustinea, prin teoria generala a relativitatii, ca spatiu-timpul este ceva ce poate fi deformat asemenea unui material imens din guma. Un obiect masiv, de exemplu o stea, deformeaza acest material atragand tot ce se afla in apropierea lui sa simta atractia spre acest obiect mare.

In 1991, fizicianul britanic David Deutsch afirma ca o particula poate calatori in trecut distrugandu-se pe ea insasi. Se creeaza, astfel, un paradox temporal. Lloyd si colegii sau afirma ca particulele cuantice, protonii si electronii, nu sunt legate de linia timpului. In cazul acesta, regulile normale ale cauzalitatii nu se aplica. Asadar, lucrurile care se intampla in viitorul unei particule cuantice vor afecta trecutul ei.

Lloyd si Aephraim Steinberg, de la Universitatea din Toronto, Canada, sustin ca proprietatile lumii cuantice pot fi cheia pentru construirea unei masini a timpului. Astfel, ar deveni posibila si teleportarea cuantica. Acest lucru a fost dovedit stiintific prin experimente de mai multe ori. Concluzia este ca, teoretic, se poate calatori in timp si fara a avea nevoie de gauri negre. Insa, problema mecanicii cuantice este aceea ca este incompatibila cu relativitatea generala.

De mult timp, fizicienii au incercat sa le combine pe cele doua intr-o teorie cuantica a gravitatiei, dar nu au reusit. Unii sustin ca relativitatea este de vina, altii sustin ca problema este data de caracterul incomplet al mecanicii cuantice. Articolul semnat de Lloyd si colegii sai poate fi consultat la adresa arxiv.org.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#calatorie timp, #mecanica cuantica, #Seth Lloyd Einstein , #descoperire