Reusita uluitoare a cercetatorilor: Organe crescute in laborator

Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 15:19
3472 citiri
Reusita uluitoare a cercetatorilor: Organe crescute in laborator
Foto: sfgate.com

Oamenii de stiinta britanici au reusit o performanta cu adevarat incredibila. Ei cresc in conditii de laborator diferite parti ale corpului uman cu ajutorul celulelor stem.

Astfel, specialistii pot crea organe precum urechea, nasul si chiar vasele de sange, acestea putand fi transplantate pacientilor, scrie Fox News. In intreaga lume exista mai multe laboratoare in care se practica un asemenea proces revolutionar, americanii obtinand performante similare.

Expertii britanici sunt de parere ca in viitor pot face transplanturi tot mai sofisticate. Ei vor avea capacitatea de a crea chiar si un nas ce poate fi implantat unei persoane. "E la fel ca atunci cand faci o prajitura. Folosim un tip diferit de cuptor", a declarat Alexander Seifalian, de la University College, din Londra, cel care coordoneaza cercetarea.

Oamenii de stiinta folosesc si material din polimeri, acestuia dandu-i-se forma dorita cu ajutorul unor tipare speciale. Anul trecut, ei au facut un nas pentru un pacient care si-l pierduse pe cel natural din cauza cancerului. Celulele stem au fost luate din grasimea pacientului si crescute in laborator timp de doua saptamani. Ulterior, nasul artificial a fost lipit pe antebratul sau, astfel incat organul sa fie acoperit cu piele.

Echipa de specialisti asteapta acum aprobarile necesare pentru a putea implanta nasul la locul lui, insa nu se stie cand se va petrece acest lucru.

Aceeasi tehnologie poate fi aplicata pentru producerea de vase sanguine, artere coronariene si chiar trahei. La sfarsitul acestui an, in India si la Londra vor fi facute teste cu urechi artificiale destinate persoanelor care s-au nascut fara aceste organe.

In viitor, o intreaga fata ar putea fi creata cu ajutorul tehnologiei revolutionare. Mai intai, trebuie ca testele sa arate ca polimerii folositi nu vor iesi de sub piele dupa ce structura este implantata.

De asemenea, organe mult mai sotisticate vor fi si ele create in laborator, asa cum sunt rinichiul, ficatul sau plamanul. "Sunt convins ca organele artificiale vor aparea pe piata in curand", a spus Suchitra Sumitran-Holgersson, de la Universitatea din Goteborg, Suedia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#boli cancer, #cancer boli, #transplant organe, #organe transplant rinichi, #transplant ficat , #descoperire
Comentarii