Planeta asemanatoare cu Pamantul, descoperita intr-un nou sistem solar

Miercuri, 25 August 2010, ora 15:38
5573 citiri
Planeta asemanatoare cu Pamantul, descoperita intr-un nou sistem solar

Un sistem solar constand in 7 planete ce orbiteaza in jurul unei stele ce se aseamana cu Soarele a fost detectat la 127 de ani lumina de Pamant. Interesant este faptul ca una dintre planete este asemanatoare cu Terra.

Oamenii de stiinta din cadrul European Southern Observatory (ESO) sunt convinsi de existenta a cinci planete, celelalte doua ramanand inca cu semnul intrebarii, relateaza Daily Mail.

Daca existenta celorlalte doua planete va fi confirmata, una dintre ele fiind chiar planeta stancoasa, asemeni Pamantului, acest sistem va semana cu sistemul nostru solar in ceea ce priveste numarul de planete (sapte planete, comparativ cu opt planete care alcatuiesc sistemul nostru), au explicat specialistii ESO.

"Acesta este, foarte probabil, sistemul cu cel mai mare numar de planete descoperit pana in prezent", a declarat Christophe Lovis, unul dintre astronomii care timp de 6 ani au studiat de la distanta sistemul solar.

Cele 5 planete a caror existenta a fost confirmata au o masa asemanatoare lui Neptun (de 13-25 de ori mai mari comparativ cu masa Terrei), avand perioade de rotatie cuprinse intre sase si 600 de zile. Distantele care separa aceste planete de steaua lor pleaca de la 0,06 si ajung pana la de 1,4 ori distanta Terra-Soare.

Cea mai mica planeta descoperita vreodata

Cat despre celelalte doua planete, acestea sunt de tipul lui Saturn (cu o masa de cel putin 65 de ori mai mare decat cea a Terrei) - aceasta parcurgand un tur complet in jurul stelei sale in 2.200 de zile - si, respectiv, cea mai mica planeta descoperita vreodata, cu o masa de aproximativ 1,4 ori mai mare fata de cea a Terrei.

Aceasta planeta se afla foarte aproape de steaua ei, la doar 2% din distanta Terra-Soare, ceea ce o face prea fierbinte pentru a putea sustine viata, chiar daca in esenta este asemanatoare Terrei, fiind una stancoasa. Un an pe aceasta planeta ar dura doar 1,18 zile terestre.

Pana in prezent, astronomii au descoperit doar 15 sisteme solare cu cel putin trei planete fiecare. Precedentul sistem solar descoperit de astronomi se numeste 55 Cancri si contine cinci planete, dintre care doua sunt gigantice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#nou sistem solar, #sistem solar 7 planete, #sistem solar soare, #noi planete , #descoperire