S-a dezlegat misterul scufundarii Titanicului: Luna e de vina!

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 17:39
8347 citiri
S-a dezlegat misterul scufundarii Titanicului: Luna e de vina!

La un secol de la scufundarea Titanicului, oamenii de stiinta au aflat care a fost cauza tragediei: Luna.

Cu totii stim ca dezastrul de la care se implinesc 100 de ani luna viitoare a fost cauzat de un aisberg. Insa, se pare, Luna a avut un cuvant greu de spus, potrivit lui Donald Olson, fizician la Universitatea de Stat Texas. Echipa condusa de acesta, astronomi in majoritate, a examinat rolul Lunii in aceasta tragedie, concluzionand ca evenimentele de atunci au fost generate de aceasta.

"Conexiunea lunara pe care am identificat-o poate explica de ce un numar neobisnuit de mare de aisberguri au ajuns in calea Titanicului", afirma Donald Olson, conform Reuters. In mod normal, aisbergurile din Groenlanda, de genul celor care au lovit Titanicul, raman blocate in apele de mica adancime din apropiere de Labrador si Terranova.

Ca sa se deplaseze spre sud trebuie sa se topeasca, pentru a pluti, sau sa fie impinse de maree, aici intrand Luna in joc.

Nu poate fi pusa la indoiala experienta capitanului Edward Smith, ales pentru aceasta "misiune" tocmai pe baza priceperii sale. El a navigat in nenumarate randuri in Atlanticul de Nord.

Insa, daca se merge pe teoria lansata de cercetatorul Fergus Wood in 1912, Luna s-a apropiat foarte mult de Pamant in acele vremuri, provocand maree neobinuit de mari. Acestea au impins spre sud un numar mare de aisberguri dinspre Groenlanda, acestea plutind spre culoarele de navigatie din Atlantic.

Fenomen astronomic extrem de rar

Invesigand aceasta teorie, Olson si echipa sa au descoperit ca, intr-adevar, in ianuarie 1912 a avut loc un fenomen rar, Luna si Soarele aliniindu-se in asa fel incat atractia lor gravitationala a crescut cu mult. Tot atunci, Luna s-a aflat foarte aproape de Terra, un record in 1.400 de ani. Aceasta intrega conjunctura a dus la tragedia ramasa in istorie.

Conform teoriei, aisbergurile s-ar fi desprins de Groenlanda in ianuarie 1912, ajungand in calea Titanicului chiar in momentul fatidic. Singura greseala a capitanului a fost aceea de a nu constientiza cat de mari si cat de multe erau aceste aisberguri.

Un asemenea risc pur si simplu nu putea fi prevazut, "sansele" (privind din punct de vedere stiintific) fiind astronomic de mici, dupa cum s-a exprimat Olsen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#cauza tragedie Titanic, #scufundare Titanic Luna, #maree scufundare Titanic, #motiv scufundare Titanic, #fenomen astronomic scufundare Titanic , #descoperire