Ziare.com

Sase tehnologii de varf, pe care fauna le foloseste de mii de ani

Sambata, 04 August 2012, ora 15:52

   

Sase tehnologii de varf, pe care fauna le foloseste de mii de ani
Suntem mandri cu tehnologiile create de contemporanii nostri. Uneori, ni se pare ca mai mult nici nu se poate, alteori suntem convinsi ca generatia noastra va nascoci altele, inca si mai uluitoare.

Cu atat mai suprinzator apare insa faptul ca unele din ele sunt practicate de alte fiinte decat homo sapiens, prin simplul instinct, fara nici o teorie, privind stiintele tehnologice.

Poate ca aceste fiinte preistorice le practicau deja intr-o vreme cand omul inca nu exista, sau cand abia incepea miraculoasa sa evolutie - noteaza factroom.

Energie pe baza de hidrogen

In timp ce guvernele si organizatiile ecologiste cheltuiesc miliarde de dolari ca sa nu mai depindem de hidrocarburi si sa generam energia din hidrogen, niste insecte primitive din ordinul termitelor reuseau aceasta performanta cu ajutorul unui grup de 200 bacterii, incorporate in ele.

Se cunoaste obiceiul termitelor de a roade tot ce intalnesc in cale, inclusiv materialele de constrctii. Asta insa nu e hrana lor. Asta este calea prin care ele obtin hidrogen si n-o fac de ieri - de alaltaieri. O fac de mii de ani, intrucat izvorul lor de energie este hidrogenul.

Dintr-o foaie de hartie format A4, termitele pot obtine 2 litri de hidrogen. Avand sursa de energie necesara, ele isi inalta constrctii, adesea ciudate, prin prelucrarea hidrogenlui pe care tot corpul lor l-a obtinut.

Un detaliu: termitele isi inzestreaza constructia cu canale de circulatie si canale de ventilatie. Se pare ca au solutie si pentru aerul conditionat.

Sepia

Despre sepia se stie ca are capacitatea de a-si schimba instantaneu coloristica pielii, in functie de mediul in care se afla sau de eminentele pericole ce o ameninta.

Studiind mijloacele tehnice prin care realizeaza aceasta performanta de exceptie, cercetatorii de la Institutul de Tehnologie Massachusetts au constatat cu suprindere ca pielea ei este echipata cu microecrane de de tip LED, asemanatoare celor de la televizoarele noastre.

Dispozitivele au la baza straturi de polimeri care se contracta sau se dilata, sub efectul tensiunii electrice la care sunt supuse. In functie de aceasta, fiecare asemenea microelement isi schimba culoarea, iar ansamblul pielii poate prezenta diferite configuratii.

De notat ca aceste elemente simple sunt ultrasubtiri, grosimea lor ajungand pana la 0,001 mm.

Farmacologia elefantilor

Elefantii au capacitatea de a se diagnostica singuri, prin instinct, si a-si aplica tratamentul naturist cel mai adecvat. S-a constatat ca, in functie de diagnostic, ei sunt gata sa manance plantele sau mineralele cele mai adecvate pentru detoxifiere.

Se cunoaste ca elefantii din Africa de Sud au fost pe cale de disparitie datorita unui puternic agent viral. Au supravietuit, consumand Ganoderma, o ciuperca de perete, folosita de altfel pe scara larga in medicina traditionala chineza ca agent anti-cancerigen si anti-viral.

Paianjenul-submrin

Se cunoaste o specie de paianjen african, vechi de 300 milioane de ani, al carui singur mijloc de aparare in perioada de odihna este scufundarea in apa. In acest scop, el isi construieste, din firul panzei sale, o carcasa cu care se scufunda in apa, impermeabilizand-o, din interior, cu o secretie proprie.

Carcasa este atat de compacta si rezistenta, incat nu o ravneste fauna acvatica pradatoare. Nu se cunoaste tehnica dupa care paianjenul se scufunda si iese din nou la suprasfata, dupa dorinta.

Orientarea porumbeilor calatori

Fara radar si fara busola porumbeii calatori se orienteaza perfect in spatiu, de mii de ani. S-a probat ca porumbeii, transportati intr-un portbagaj de masina pe o distanta de 1.800 mile, isi gasesc singuri drumul inapoi acasa.

Cu privire la tehnica folosita de ei, exista mai multe ipoteze, exista variante, dar niciuna nu este confirmata stiintific. Porumbeii detin din timpuri imemorabile o tehnologice pe care oamenii n-au descoperit-o inca.

Furnicile-kamikaze

Glandele mandibulare ale furnicii-soldat din Malaezia au o anexa alungita pe toata dimensiunea corpului lor si umpluta cu o otrava ucigatoare. Cand sunt atacate si se afla intr-o lupta inegala cu atacatorul, furnica isi umfla glandele, pana explodeaza. Furnica moare pe loc, iar otrava se raspandeste rapid in jur, distrugand inamicul.

Asupra celorlalte furnici, otrava n-are efect si, ca urmare, sacrificiul sinucigasei salveaza colectivitatea. Nu se cunoaste nici tehnica privind auto-explozia furnicii salvatoare, nici legea capabila sa indice care din ele va fi cea sacrificata.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2844 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

am citit .

multumim !

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor