Secretul piramidelor din Egipt, descifrat de un fizician, dupa milenii?

Joi, 28 August 2014, ora 23:05
23389 citiri
Secretul piramidelor din Egipt, descifrat de un fizician, dupa milenii?
Foto: medium

Misterul construirii piramidelor din Egipt, ultima dintre cele sapte minuni ale lumii antice, a reprezentat de milenii o preocupare pentru oamenii de stiinta.

Acum, un fizician de la Universitatea Indiana afirma ca ar fi descifrat enigma, sustinand ca blocurile uriase de piatra necesare ridicarii piramidelor au fost deplasate prin rostogolire.

Joseph West si colegii sai de la Universitatea Indiana, Statele Unite, au publicat recent o lucrare in care propun o abordare diferita a transportului blocurilor de piatra, care reduce considerabil frecarea cu solul, potrivit io9.

Marea Piramida de la Giza, Egipt, care a fost construita in urma cu 4.500 de ani, are in structura sa 2,4 milioane de blocuri de calcar, cele mai multe dintre ele cantarind aproximativ 2,5 tone.

Astazi, oamenii de stiinta inca dezbat modul in care egiptenii au reusit sa deplaseze aceste pietre uriase de la carierele locale. Acum, cercetatorii vin cu o noua teorie.

De fapt, pentru a fi mai precisi, aceasta noua teorie este o variatie a unei idei mai vechi, care sustinea ca egiptenii au atasat blocurilor de piatra niste parghii circulare, ce le-ar fi transformat in niste cilindri mai usor de deplasat.

Dar, acesta solutie ar fi avut nise hibe, potrivit cercetatorilor: cilindrii ar fi exercitat o presiune foarte mare asupra terenului, cauzand daune considerabile drumurilor din acea vreme.

Estimarile moderne arata ca lucratorii ar fi deplasat aproximativ 40 de blocuri pe zi. Atunci, drumurile ar fi avut nevoie de o intretinere costisitoare.

Noua teorie sustinuta de West si colegii sai este remarcabil de simpla. Blocul de piatra ar fi fost inconjurat de niste tije de lemn, transformand profilul acestuia dintr-un patrat intr-un dodecagon (un poligon regulat cu 12 laturi - n.red.), care poate fi usor de deplasat.

Cercetatorii au testat idea lor pe un model la scara redusa. Ei au atasat cate un set de trei tije circulare din lemn pe fiecara fata a blocului de piatra.

S-a calculat ca o echipa de aproximativ 50 de lucratori ar fi fost necesara pentru a muta un bloc de piatra de 2,5 tone cu o viteza de 0,5 metri pe secunda.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#secretul construirii piramidelor Egipt, #Marea Piramida Giza Egipt, #misterul construirii piramidelor Egipt, #cele sapte minuni lumii , #descoperire