Si dinozaurii aveau paduchi

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 22:02
2937 citiri
Si dinozaurii aveau paduchi
Foto: Arhiva

Paduchii, cunoscuti drept niste artropode parazite extrem de rezistente, existau probabil si in perioada dinozaurilor, conform unui studiu publicat in "Biology letters" de Academia de Stiinte din Marea Britanie.

Paduchii care paraziteaza pasarile si mamiferele au inceput sa se diversifice inainte de disparitia dinozaurilor, in urma cu 65 de milioane de ani, conform unuia dintre autorii studiului, Kevin Johnson de la Universitatea din Illinois, transmite AFP.

O fosila descrisa de paleontologi in 2004 indica faptul ca paduchii asemanatori celor din prezent au inceput sa apara inca de acum 44 de milioane de ani.

Dupa examinarea secventiala a genelor a 69 de specii de paduchi, oamenii de stiinta au putut reconstitui un fel de linie genealogica a paduchilor, linie ce ajunge mult mai departe inapoi in timp, pana la sfarsitul Cretacicului.

Curiozitati din lumea dinozaurilor

Pasarile, gazdele cel mai frecvent alese de paduchi, sunt descendentele unui grup de dinozauri carnivori bipezi, Terapodele, din care facea parte si temutul Tyrannosaurus Rex. Acest studiu confirma si ipoteza ca principalele grupuri de pasari si mamifere existau deja inainte de disparitia dinozaurilor, din Cretacic, probabil in urma impactului cu un meteorit gigantic.

Intelegerea evolutiei paduchilor ofera multe raspunsuri pentru o mai buna intelegere a evolutiei gazdelor parazitate de aceste artropode.

"Tinand cont de cronologia, modificarile evolutive genetice si originea precoce a paduchilor, paduchii probabil ca infestau si dinozaurii cu pene, stramosii cei mai indepartati ai pasarilor", concluzioneaza studiul.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#dinozaurii aveau paduchi, #dinozauri paduchi , #descoperire