"Titanicul lumii antice": Noi descoperiri, dupa mecanismul Antikythera

Duminica, 12 Octombrie 2014, ora 22:33
8551 citiri
"Titanicul lumii antice": Noi descoperiri, dupa mecanismul Antikythera
Foto: The Guardian

Cercetatorii eleni au facut noi descoperiri in ceea ce priveste deja celebrul naufragiu de acum 2000 de ani, cand un vas roman ce transporta numeroase artefacte si dispozitive, printre care se numara si cel mai vechi calculator din lume, s-a scufundat in apele cristaline ale insulei grecesti Antikythera.

Cautarile au reinceput dupa ce in vara anului 1900, o echipa de scufundatori greci de bureti au descoperit, in zona respectiva, pe fundul apei, o statueta din bronz, scrie Washington Post.

Un secol mai tarziu, cercetatorii continua cautarile. Datorita evolutiei tehnologice, oamenii de stiinta folosesc un costum de scufundare robotic denumit "Exosuit". Acesta a fost creat de o companie de cercetare canadiana, iar exploratorii il compara cu un submarin care "extinde capacitatile", potrivit arheologului grec Theotokis Theodoulou.

Misteriosul mecanism Antikythera - antica inventie ce a uimit lumea (Video)

Cu ajutorul acestui costum, precum si a altor dispozitive, oamenii de stiinta, alaturi de Ministerul elen al Culturii si Sportului, au cartografiat fundul marii in ultimele trei saptamani, iesind astfel la iveala noi descoperiri precum: o sulita de bronz, produse de olarie, dar si obiecte din metal.

"Nu stiu ce este acolo, poate mai multe opere de arta sau parti din echipamentul navei, dar trebui sa cautam. Este un muzeu plutitor ce prezinta lucrari din diferite perioade: o statueta din bronz care dateaza din anii 340 inainte de Hristos, alta din anul 240, in timp ce mecanismul de la Antikythera a fost construit mai tariu", a spus Angeliki Simossi, director al departamentului de antichitati subacvatice din Grecia.

De cealalta parte, arheologistul Brendan Foley de la Institutul Oceonografic Woods Hole a descris epava ca fiind "Titanicul lumii antice", mentionand ca este mult mai mare decat si-au imaginat initial.

Cercetatorii sunt de parere ca nava ar fi transportat spre Italia comorile confiscate de romani din Grecia.

Mecanismul Antikythera

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#descoperiri vas naufragiat, #vas naufragiat Anticythera, #cercetatori Exosuit insula Antikythera , #descoperire
Comentarii