Top 10 animale monogame

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 18:08
29703 citiri
Top 10 animale monogame
Foto: Live Science

Monogamia este destul de des intalnita la oameni, insa in cazul animalelor reprezinta o adevarata raritate, fiind un comportament ce contrazice legea naturii ce spune ca pe primul loc trebuie sa fie perpetuarea speciei, cu orice cost.

Iata, potrivit LiveScience, zece animale care sunt monogame.

1. Vulturul plesuv

Acesti vulturi raman fideli partenerului pana cand unul dintre ei moare. Analize recente realizate pe mostre de ADN ale mai multor specii de vulturi sugereaza ca monogamia ar fi o regula la pasarile rapitoare.

2. Lupul

Lupii practica monogamia in serie, adica pot avea mai multi parteneri intr-o viata, insa unul singur intr-o anumita perioada. O femela se va imperechea cu un singur mascul, insa, daca acesta moare sau este foarte grav ranit ori bolnav, isi ia alt partener.

3. Pestele pescar

Acesta practica un gen mai bizar de monogamie. Pestele pescar se ataseaza de trupul femelei, gura acestuia fuzionand cu pielea ei, astfel incat fluxurile sangvine ajung sa se contopeasca. Odata imperecheati, el degenereaza pana cand devine doar o sursa de sperma. O femela poate avea insa mai multi masculi atasati de corp in acelasi timp.

4. Pinguinul

Aceste pasari care nu pot zbura practica tot un fel de monogamie in serie. Mai exact, se cupleaza cu un singur partener, cu care isi cresc si puii. Odata ce sezonul de imperechere s-a terminat, schimba partenerul.

5. Vulturul negru

La acestia monogamia este chiar violenta in sensul ca, daca un vultur este vazut imperechindu-se cu alt exemplar decat partenerul "oficial", este atacat nu numai de partener, dar si de alti vulturi din zona.

6. Antilopa Dik-Dik

Spre deosebire de alte specii de mamifere monogame, masculii Dik-Dik (o specie de antilope pitice din Africa) nu isi asuma si responsabilitatile de crestere a puilor.

7. Salamandra cu spatele rosu

Masculul acestei specii hartuieste fizic si sexual femela cu care s-a imperecheat, daca o suspecteaza de infidelitate. Insa cercetarile arata ca femelele care tradeaza sunt obisnuite cu acest comportament al masculului si au o abilitate mai mare de a se feri decat femelele monogame social.

8. Rechinul ciocan

Pana acum ceva vreme se credea ca femelele acestei specii se imperecheaza cu mai multi masculi, insa, atunci cand cercetatorii au analizat probe ADN, au descoperit ca puii au un singur tata.

Astfel, specialistii sunt de parere ca fie femelele sunt monogame sexual, fie se imperecheaza cu mai multi masculi, iar intre spermatozoizi are loc o competitie si doar cei ai unui singur mascul castiga.

9. Paianjenul Argiope Aurantia

Multi paianjeni masculi mor in timpul sau dupa actul sexual, dar asta pentru ca femela ii mananca. Masculul Argiope Aurantia insa se sacrifica de bunavoie, atunci cand are loc acuplarea.

Mai concret, el lasa o parte din organul de imperechere in interiorul femelei, care va actiona ca un fel de centura de castitate, pentru ca aceasta sa nu mai poata avea si alti parteneri.

10. Soarecele de preerie

Acesta nu numai ca se imperecheaza cu femela cu care si-a pierdut virginitatea si nu are ochi pentru alte femele, dar le poate si ataca pe celelalte.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#animale monogame, #monogamie animale, #monogamie regn animal, #monogamie regnul animal , #descoperire
Comentarii
Poza Cititor ziare com
Cititor ziare com
rank 5
Lipseste cel mai reprezentativ