Ziare.com

Un nou mister descoperit in miezul Pamantului

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 08:29

   

Un nou mister descoperit in miezul Pamantului
2.890 de kilometri sub suprafata Pamantului, o zona impenetrabila a nucleului ramane pentru omenire un mister.

Cu toate acestea, cercetarile oamenilor de stiinta americani si chinezi au demonstrat ca miezul de foc al planetei noastre contine cel mai mare rezervor de carbon de pe Terra.

Studiul arata ca miezul Pamantului are in compozitie o cantitate de 0,1-0,8 % carbon, potrivit Live Science.

Chiar daca cea mai mare parte a miezului este din fier, oamenii de stiinta considera ca acesta trebuie sa contina si o cantitate mica de elemente usoare, precum oxigen si sulf.

Folosind mai multe simulari pe calculator, cercetatorii de la Universitatea California Davis si de la Academia de Stiinte din Beijing au ajuns la concluzia ca elementul cel mai comun de pe Pamant, carbonul, se gaseste ascuns in miez.

"Stiam densitatea miezului si faptul ca fierul si nichelul nu pot da aceasta densitate. Este nevoie de ceva mai usor", a spus Qing-Zhu Yin, profesor la Universitatea California.

In modelul realizat pe calculator, carbonul a fost unul dintre cele mai importante elemente lipsa dintre cele considerate usoare; altele incluse sunt siliciu, oxigen, fosfor, magneziu, hidrogen si azot.

O cunoastere exacta a influentei carbonului ar putea duce la identificarea momentului formarii miezului Pamantului.

"Este vorba despre descifrarea naturii Pamantului. Suntem capabili sa intelegem mai bine procesele fizice si chimice implicate in formarea Pamantului", a declarat Yin.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7206 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eram sigur cine e incultul care copiaza si nu intelege

Elementul cel mai raspandit pe pamant NU este carbonul ci oxigenulcu 45,6% din masa scoartei terestre ,urmeaza siliciu si aluminiu cu 27,3% si respectiv 8,7%. Carbonul reprezinta numai o,oo18% din masa totala a scoartei .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor