Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Un nou studiu face lumina in cazul disparitiei dinozaurilor - Se incheie o disputa de peste 35 de ani?

Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 20:21
5632 citiri
Un nou studiu face lumina in cazul disparitiei dinozaurilor - Se incheie o disputa de peste 35 de ani?
Foto: Captura YouTube

Efectele cumulate a doua cataclisme globale, produse la mica distanta unul de celalalt - impactul cu un meteorit urias, urmat de eruptia unui vast lant vulcanic in cealalta emisfera a Pamantului - au dus la disparitia dinozaurilor si a multor altor specii de animale si plante in urma cu 66 de milioane de ani, arata un nou studiu.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca disparitia dinozaurilor, eveniment fara de care mamiferele nu ar fi evoluat si implicit oamenii nu ar fi putut sa apara, s-a produs dupa doua catastrofe cu efecte resimtite la nivel global: un meteorit cu diametrul de aproximativ 10 kilometri a lovit Pamantul in zona Golfului Mexic, la Yucatan, catastrofa urmata la scurt timp de eruptia unui supervulcan in India, transmite Reuters.

Cele doua evenimente cataclismice au provocat o iarna nucleara, acoperind planeta cu un "sarcofag" gros de praf, cenusa si gaze toxice cum ar fi dioxidul de carbon si dioxidul de sulf, fapt ce a dus la importante si bruste schimbari climatice. Rezultatul a fost disparitia a 75% dintre speciile de plante si animale de pe Pamant intr-unul dintre cele mai violente evenimente de disparitie in masa din istorie.

Adevarul despre asteroidul care a ucis dinozaurii: Daca n-ar fi lovit atunci, oamenii n-ar fi existat

Conform calculelor oamenilor de stiinta, impactul cu meteoritul s-a produs acum 66,04 milioane de ani, cu o marja de eroare de +/-30.000 de ani. In acea perioada de timp regiunea vulcanica denumita Capcanele Deccan, din apropiere de Mumbai, era deja activa, iar impactul cu asteroidul din Golful Mexic nu a facut decat sa intensifice eruptiile de cealalta parte a Pamantului, in India. Scurgerile piroclastice din Capcanele Deccan au eliberat in atmosfera cantitati enorme de gaze toxice.

Diferenta de timp dintre impactul cu meteoritul si intensificarea activitatii vulcanice este foarte mica la scara geologica, cele doua evenimente fiind practic simultane. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca intensificarea eruptiilor vulcanice s-a produs la cel mult 50.000 de ani dupa impactul meteoritului. "In marja de eroare a masuratorilor, aceste evenimente sunt practic simultane", conform vulcanologului Loyc Vanderkluysen de la Universitatea Drexel din Philadelphia.

Bucata din asteroidul care a ucis dinozaurii, descoperita in Caras Severin

"Disparitia dinozaurilor a fost provocata de efectele combinate ale celor doua cataclisme", a adaugat si Paul Renne, director al Centrului de Geocronologie Berkeley si profesor de geologie la Universitatea California din Berkeley.

Oamenii de stiinta dezbat de mai bine de 35 de ani care dintre aceste doua cataclisme globale ar fi dus la disparitia dinozaurilor. "Pana acum problema a fost pusa gresit. Nu putem confirma doar una dintre cauze, in detrimentul celeilalte. Este evident ca aceste cataclisme s-au produs practic simultan si ca efectele lor combinate a produs aceasta disparitie in masa", a explicat Paul Renne.

"Un meteorit cu diametrul de 10 kilometri, aproximativ de dimensiunea Manhattanului, care loveste Pamantul, produce distrugeri extraordinar de mari. Insa acest eveniment a fost urmat de cele mai mari eruptii vulcanice din ultimii 60 de milioane de ani. Iar aceste doua evenimente au fost urmate de 4.000 de secole de schimbari climatice, acidificarea oceanelor si de ploi acide", a adaugat si Loyc Vanderkluysen.

Eruptiile din regiunea Deccan au durat 420.000 de ani dupa impactul meteoritului si au aruncat suficient de multa lava incat ar fi putut acoperi intreaga suprafata a SUA sub un strat gros de 180 de metri.

In 2009 companiile petroliere care realizau forari in apropierea coastei de est a Indiei au descoperit straturi de sedimente bogate in lava solidificata, la aproximativ 3,3 kilometri sub nivelul marii. In aceste sedimente se afla si lava care s-a solidificat dupa ce s-a scurs peste 1.600 de kilometri, din regiunea Capcanelor Deccan.

In prezent, aceasta regiune vulcanica se intinde pe o suprafata de marimea Frantei, dar avea probabil o intindere similara cu cea a continentului european, in perioada de maxima activitate de la sfarsitul Cretacicului, conform lui Adatte Thierry, geolog de la Universitatea din Lausanne (Franta).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#cauza disparitie dinozauri, #teorii disparitie dinozauri, #studiu disparitie dinozauri , #descoperire