Ziare.com

Un rau urias a fost gasit pe fundul Marii Negre

de Teodora Bodeanu
Luni, 02 August 2010, ora 17:04

   

Un rau urias a fost gasit pe fundul Marii Negre
Cercetatorii au descoperit un rau de 350 de ori mai mare decat Tamisa sub Marea Neagra, sapand canale asemanatoare raurilor de pe uscat.

Raul subteran, ce atinge adancimi de 35 de metri pe alocuri, are chiar cascade si vartejuri, asemenea unui rau pe de uscat, relateaza The Telegraph.

Daca ar fi fost gasit pe uscat, oamenii de stiinta estimeaza ca ar fi al saselea rau din lume, din punctul de vedere al cantitatii de apa.

Descoperirea ar putea sa-i ajute pe cercetatori sa intelega cum pot exista forme de viata in adancurile oceanelor, departe de apele bogate in nutrienti care se gasesc langa maluri. Explicatia ar putea fi ca aceste rauri poarta sedimentele si nutrienti.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Leeds au folosit un submarin robotizat pentru a studia, pentru prima data, canalul format pe fundul marii. Prin canal, au descoperit un rau cu apa foarte sarata, creand maluri si "mlastini" asemenea unui rau aflat pe uscat.

Raul nu a fost inca denumit si isi are originea in apa sarata care curge prin Stramtoarea Bosfor dinspre Marea Mediterana spre Marea Neagra, unde apa are o concentratie mai mica de sare.

Pana in prezent, este singurul rau gasit pe fundul unei mari sau ocean. Au fost, in schimb, gasite canale asemanatoare, raurile care le-au format disparand. Unul din cele mai mari astfel de canale se afla pe langa coasta Braziliei, unde Amazonul se varsa in Oceanul Atlantic.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17362 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sint un pod

Sint un pod peste riu,
Catre tine mereu,
Pe nimic sprijinit,
Doar pe sufletul meu.

Acest riu nemilos
Ma va sparge-n bucati,
Starea mea o-nteleg,
Dar si tu seama da-ti.

Sint un pod peste riu,
Pe pilonii mei tristi,
Catre tine mereu,
Insa tu nu existi.

Nu-ntelegi ca mi-e greu,
Ca mi-e frig si urat,
Sint greoi si sint fix,
Sint un pod si atat.

Unde-apuc sa ma duc
Sunt silit sa raman
Ca miroase a fier,
Ca miroase a fin.

Si deodata-nteleg
Ca sint trist in zadar,
Pe pilonii mei tristi
Ma cuprind si tresar.

Tu simti tot ce simt eu,
Ba mai grav, ba mai mult,
Plansul tau permanent
Il preiau si il ascult.

Si dau parca ecou
Si vibrez in alt mod,
In picioare calcat
Ca un om, ca un pod.

Sint un pod peste riu,
Sint un pod peste mers,
Cite vanturi m-au scris,
Cite ploi m-au tot sters.

Dar tu nu esti pe mal,
Dar tu nu esti cu ei,
Dar tu nu ma strivesti,
Tu ma tii si ma bei.

Sint un pod ridicat
Peste-un riu incomod,
Sint un pod, esti un riu,
Esti un riu, sunt un pod.


poezie de Adrian Păunescu din Sunt un om liber

 

Nu-ti cer bilet de călător pe ape

Nu-ti cer nimic, dar dac-ar fi să-mi dai
Un rau aprins in apele polare,
Să-nghete-adancul in franturi de rai,
M-as face tărm pe chip de asteptare.

De-ar fi să-mi dai oceanul tău de vise,
M-as umple val pe unde-ametitoare,
Sărut tăcut pe noptile inchise
In ochi uitati pe semne de-ntrebare.

Nu-ti cer nimic, dar dac-ar fi să-mi dai
Romante vechi de fluvii infinite,
Voi adormi ades' cu florile de mai
Si-n vocea ta mă voi trezi, iubite.

Nu-i clipă mai sfintită-ntre regate
Decat cea stransă-n alb de porumbei,
Biletul tău de călător pe ape
L-as pune pret de veghe in scantei.

O, de mi-ai da si iarna noastră toată,
Ţi-as plămădi cu mainile-mpăcarea,
Pe panza serii, taina dezgropată
Va fi doar glas ce-si strigă depărtarea.

Nu-ti cer nimic, orasul nostru cantă
Chiar de-au plecat fantanile-nzecite,
Suntem doi munti de sare pe orbită
Si stii că n-am ce să-ti mai cer, iubite!


poezie de Gina Zaharia

In memoria lui GB-eDoby, cu toata speranta

Am vrut proza ca sa-mi iasa
Si credeam ca mi-e usor
Dar ma-mpiedicai in versuri
Batand ritmul din picior

Apoi a venit si vremea
Cand talentul mi s-a dus
Si de-atunci rescriu pe altii
Agasand la modul plus.

Dupa cele citite de mine.....

.....se crede ca in peioada Cuaternara,actuala mare neagra era o albie goala,plina de vegetarie ca urmare a dispaririei apei pluviale ale Marii Thetis, parte a Marii Sarmarice, si ea aproape disparuta. In perioada Cuaternara insa, sub presiunea formidabila a apei din Marea Mediterana, aceasta se infiltreaza prin sol spre acea albie,slabind solul dintre acea albie seaca si Marea Mediterana si apoi prabusindul. Marea a invadat printr-un loc relativ ingust in acea albie. Forta suvoiului de apa ce se scurgea a sapat in temelie,in sol,adancind fundul mari si dandu-i aspectul ca al unui fluviu. Profesorul Murray a explicat felul cum s-a format Marea Neagra,,PRIN INUNDARE,, de aceia si apa este mai putin sarata.Raurile ce se varsa in ea,mentine acel procent redus de salinitate. Fenomenul disparitiri Marii Sarmatice continua si astazi cu o ramasita a sa,Lacul ARAL, care va dispare in cateva zeci de ani.
Acest fenomen este urmarit si studiat de cercetatorii din lume si alti oameni de stiinta.

pentru ORD la 18:20

Ma scuzati dar observind ca aveti cunostinte undeva peste media cititorului obisnuit in acest domeniu indraznesc sa va rog, in masura in care aveti posibilitatea sa aprofundati, sa lamuriti un alt subiect interesant.
In urma cu vre-o zece ani am citit intr-un ziar frantuzesc un articol referitor la Marea Neagra, in care se comenta ca sub 80 de metri exista o concentratie foarte mare, periculoasa de hidrogen sulfurat, improprie vietii marine. Se facea o conexiune cu un accident natural din Ciad , parca, unde "rasturnarea" unui lac cu o structura asemanatoare a produs un dezastru ecologic, pe o raza de cativa kilometri.
se sustinea de asemenea ca rusii tin permanent sub observatie fenomenul din Marea Neagra. Pana la acest articol si nici dupa aceea nu am mai luat contact cu astfel de informatii. De asemenea tot cu ceva ani in urma niste cercetatori americani au emis o ipoteza ca Marea Neagra s-a conectat la Marea Mediterana, de o maniera identica cu cea descrisa de dumneavoastra dar numai cu circa 7000 de anu in urma, provocand de asemenea un cataclism care se pare ca a stat la originea legendei potopului lui Noe. Ambele articole aveau fundamente stiintifice, nu erau citite in reviste de tip Click, dar deoarece nu am tangenta cu acest tip de informatie decat ca simplu muritor nu m-au mai preocupat.
Poate puteti detalia, intrucat devine interesant, iar intre teoriile respective si cele relatate de D-voastra sunt contradictii.
Va multumesc

@VazYleon (K Castravetele Mascat)

Castravetele Mascat
A-nvatat de azi sa scrie!
Lui GB i-a dedicat,
O frumoasa pezie... .

Cu cititul sta cam prost,
Fiindc-ar trebui sa stie,
Ca-njuratul are alt rost,
Cand il faci prin poezie... .

(A se vedea pagina lui GB-e-Doby)

@portocola mechanica

Nu stiu daca ord iti raspunde, asa ca o sa iti dau eu cateva informatii cu privire la problema hidrogenului sulfurat...Intr-adevar, la adancimi relativ mari, in Marea Neagra exista o concentratie foarte mare de H2S, motiv pentru care nici nu exista vietuitoare marine in zonele respective...Rusii cunosteau acest fenomen si, in zilele razboiului rece, Marea Neagra era considerata o bomba naturala, care ar fi putut fi detonata, ca ultima solutie intr-un razboi cu vestul...Este halucinant, daca stai sa te gandesti dar chiar era unul dintre planurile fostei Uniuni Sovietice...Mai in zilele noastre, problema a fost luata in studiu ca posibila aplicatie energetica de Institutul de la Ramnicu Valcea (fosta uzina G...)

Incultura sau graba ?

Sa spui despre o apa curgatoare de asemenea dimensiuni ca este rau in loc de fluviu mi se pare total gresit. Aceasta greseala este foarte frecventa si apare de multe ori alaturi de traducerea "barca" pentru nave cu deplasamente de zeci de mii de tone.

 

explicatie

probabil a tradus direct din engleza
acolo toate sunt rauri indiferent de marime

Oceanul de sub Pamant

- Oamenii de stiinta au descoperit dovezi ale existentei unui urias rezervor de apa sub scoarta terestra, in zona estului Asiei, care are un volum cel putin egal cu cel al Oceanului Arctic. Descoperirea a fost facuta de seismologii americani Michael Wysession si Jesse Lawrence... Ei au analizat diagramele a peste 600 de seismograme care inregistreaza undele... Calatorie spre centrul Pamantului... Interviu cu generalul Emil Strainul despre pamantul gol pe dinauntru:
http://www.colectionarul.info/ro/stiinta/calatorie-spre-centrul-pamantului/

 

fluviu subacvatic...

Daca chiar exista acest mare fluviu subacvatic atunci apa pe care o contine este mai densa, cu un continut mai mare de sare si de sedimente fata de densitatea medie a apei de mare. Inclusiv concentratia procentuala marita,... iar faptul ca exista si curenti si vartejuri... mai greu de argumentat si motivat ceea ce probabil s-a filmat in adancuri. Teoria lichidelor in general nu este asa de bine pusa la puct... existand teorii punctulale si diferite modele ale fluidelor in miscare. Oricum trebuie tinut cont si de presiunea hidrostatica la aceea adancime, si mai ales daca legile curgerii fluidelor mai pot fi aplicate.
...am citit undeva ca si rusii au o serie de cercetari privind cele descoperite de engleziidin nordul UK...desi foarte populari...

 

Omne ignotum pro magnifico - Tot ce e necunoscut pare grandios

In Nr.974 - noiembrie 1998 al revistei franceze Science et Vie (Știință și Viață), pag. 116 se găsește un articol intitulat "Fertilitatea Potopului" care tratează acest subiect. Era acum...7500 ani cand barajul Bosforului a fost rupt de apa Mediteranei umflată de topirea ghețurilor ultimei glaciațiuni. Acum 10.000 ani, LACUL Mării Negre era cea mai mare rezervă de apă dulce din...LUME. O cascadă de 150 m - un debit de 400 ori mai mare decat Cascada Niagara, un zgomot asurzitor...care s-a auzit peste milenii și 1000 Km pană-n Vechiul Testament unde a creat legenda Potopului. Zilnic apa creștea cu 30-60 cm, astfel că-n mai puțin de 1 an, 100.000 Km2 de pămant au fost acoperiți de ape. Zgomotul se auzea la 100 Km depărtare...inspirand miturile babiloniene insușite, pentru a nu scrie FURATE, de evreii strangători in ceea ce cunoaștem azi ca "Potopul lui Noe". Așa explică nașterea mării Negre cei 2 cercetători americani, William Ryan și Walter Pitman. Și acum urmează ceva foarte interesant pentru toți, dar mai ales pentru ROMÂNI, cu ADEVĂRAT SUPERIORI ! Inundarea pămanutrilor din jurul lacului a determinat migrarea riveranilor ȘI avantul agriculturii. ACUM și AICI s-a INVENTAT PLUGUL, in Romania, Moldova, Armenia și Georgia.."slavii" erau incă mult inapoiați. Sunt mulți care rad de Nicolae Densușianu, dar el a VĂZUT ceea ce alții nu puteau incă. Locuitorii ACESTOR locuri au MIGRAT in..Germania, Austria, Cehia, Slovacia și Polonia creand comunitățile agricole ale neoliticului, exportand tehnicile lor !! NOI eram SUPERIORII și NICIDECUM cei ce-și insușesc această calitate prin vorbă și aroganță (vezi steparii mogyorlani). Acest ADEVĂR al CIVILIZAȚIEI europene este suținut și de istorici precum Marija Gimbutas, Pierre Leveque, A. Jarde, Clemence Royer, Virchow, Jean Laumonier, Abdre lefevre, Gustave Fougeres, Louis Halphen, Phillipe Sagnac, Eugene Pittard, Colin Renfrew, etc.
CIVILIZAȚIA S-A NĂSCUT IN CARPAȚI ! Vă recomand și "Atlanții din Carpați" de Adrian Bucurescu, "Ramania" de Paul Lazăr Tonciulescu. Nu-i mai citiți pe Boia, Solomovici, Djuvara, Cărtărescu și alți moderni Mihai Roller-i !

 

Teoria

O referinta perfecta.Interesant este ca la trecerea fiecarui an vin tot mai multe dovezi in sprijinul acestei ipoteze.

da este rezultatul

transferului de sus dinspre marea neagra

 

Se spunea ca cel mai bun vecin al Romaniei este Marea Neagra. Acum....si tu...Marea Neagra ?

Pentru ce au comparat cu Tamisa ? Daca puneau in calcul doar Dunarea,excuzand alte ape dulci ce se revarsa in Marea Neagra....ce rezulta ?

 

Pai cred ca din cauza cercetatorilor

Care, englezi fiind si avand durere'n ass si ignoranta'n cap fata de lume, nu au fost instare sa compare decat cu ce stiau si ei mai bine, cu Tamisa. Ulterior, articolul a fost tradus si s-au pastrat referintele.

@portocala-mechanica !

Stimate domn !
In fraza de incheiere a postarii mele am spus ca fenomenul cu dispariria marii Tethis si Marea Sarmatica inca se continua cu lacul ARAL.Deci fenomenul inca se urmareste se studiaza. Ca exista emanatii de S2O (hidrogen sulfurat) nu e o mare ciudatenie, este urmarea unor fermentatii organice sau a unor nici emanatii de tip mini-vulcanic din magma pamantului.Natural ca acest gaz arde,am facut experienta si nu numai ca arde dar in contact cu flacara EXPLODEAZA arzand instantaneu cu flacara. Cunoscurul Cercetator Francez Jack Ives Costeau, in timpul cercetarilor sale bio-acvatice a descoperit si in alte locuri acest fenomen care punea in pericol chiar viata omului,necum a vietuitoarelor acvatice de un anume constituient de baza. Ca perioada temporala a formarii Marii Negre, eu accept ce am afirmat in postare si nu cea de data recenta-7000 de ani. Stiu ca prin descoperirile arheologice din zona Severin - Banat s-a dovedit existenta unei culturi umane ce practica cultivarea pamantului inca din timpul perioadei glaciare, cand germanii,francezii, etc, erau inca in pesteri,desenau pe piatra si mancau ce apucau din pescuit si vanat, neavand domesticite animale. In zona noastra glaciatiunea a fost ,,blanda,, permitand CONTINUAREA VIETII bastinasilor.
Iata ca am suport arhelogic si celelalte variante ale timpului formarii MariiNegre ,eu, le consider doar presupuneri ori speculatii.

 

Re:Portocala-mechanica !

Algele moarte si materiile organice ce le aduc raurile si fluvii le in Marea Neagra, se descompun sub actiunea unor bacterii specializate si luminna solara, producand nu numai hidrogenn sulfurar ci gaz natural ,CH4, care ucide vietuitoare marine. Alt fenomen este moartea pestilor, datorita caldurii si razelor solare din zilele cu canicula. Cum ? Bacteriile ce descompun materiile organice mor de caldura, nu se mai descompun materiile organice care elibereaza oxigen in apa pentru pesti si acestia fara oxigen SE SUFOCA SI MOR. Alaltaieri a scris presa despte cateva tone de peste mort strans de pe plaje, adus de valuri.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor